Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee bedrijven vervolgen na de gasexplosie in een flatgebouw aan de Beukenhorst in Diemen in september 2014.

Het gaat om de aannemer en de onderaannemer, meldt het OM maandag. Justitie verwijt ze onvoldoende zorgvuldigheid te hebben betracht bij graafwerkzaamheden.

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en vielen vijftien gewonden. Twee woningen in het flatgebouw raakten verwoest en meer dan honderd woningen raakten beschadigd.

Vorige maand concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de ontploffing kon gebeuren door ''een gebrekkige informatie-uitwisseling'' over gasleidingen.

Daardoor was het voor voor de aannemer niet duidelijk dat er een werkende gasleiding lag in het gebied waar werd gegraven. Ook het gevaar van het lek werd onderschat: er vielen slachtoffers omdat ze te dicht bij het lek waren.

Nieuwe liftschacht

Woningbouwvereniging De Key had een aannemer opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe liftschacht in de flat.

Na de gasexplosie moesten de bewoners van 32 appartementen een half jaar in een andere woning verblijven. Inmiddels zijn die appartementen hersteld en zijn de liften vervangen. Begin juni kregen de bewoners de sleutels terug van hun woningen.

Het OM heeft de nabestaanden en de twee bedrijven afgelopen vrijdag geïnformeerd over de vervolging.