De politie heeft vrijdagmiddag tussen Slochteren en Hoogezand een onschuldige emoe gewurgd. Dat zegt Paul de Vos, bioloog en professor aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De bioloog stelt op zijn Facebook-pagina dat de politie verkeerd heeft gehandeld toen het een ontsnapte emoe wilde vangen. Daarbij zou het dier om het leven zijn gekomen.

De emoe was vorige week tijdens een onweersbui ontsnapt uit een kinderboerdij in Slochteren. Dat was al eens eerder gebeurd en toen heeft De Vos geholpen om het dier te vangen en veilig terug te brengen naar de boerderij. Dat was dan ook de reden waarom de eigenaar van het dier de bioloog had gevraagd om de emoe opnieuw te vangen.

Het dier werd vrijdag vermoeid in een sloot aangetroffen. Hij was volgens De Vos vermoeid en zorgde daarom niet voor gevaar. De Vos was ingeschakeld maar moest nog een klein half uur rijden. Zijn vrouw arriveerde samen met de politie, die niet op De Vos zou hebben gewacht en de emoe meteen wilde vangen omdat die een gevaar kon opleveren voor de omgeving.

'Verschrikkelijke verstikkingsdood'

De politie heeft een strop om de hals van het dier geplaatst en hebben hem uit de sloot getrokken. “Het dier is tijdens dit zinloze getrek aan een verschrikkelijke verstikkingsdood overleden”, zegt De Vos. Hij beschrijft het handelen van de politie als ondeskundig, onprofessioneel en onzorgvuldig.

Volgens een politiewoordvoerder op RTV Noord is er alles aan gedaan om het dier levend te vangen.

Het Facebook-bericht van Paul de Vos is inmiddels zo’n 2000 keer gedeeld.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto