Stichting Vluchteling gaat iets uitzonderlijks doen: hulp verlenen in Europa. Ze gaat noodhulp bieden aan de stroom van vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. 

Dat heeft de stichting zaterdag gemeld.

Directeur Tineke Ceelen is net terug van een werkbezoek aan Lesbos. De situatie daar is "bijzonder schrijnend", zegt ze. "In het vluchtelingenkamp Kara Tepe is niets geregeld, zelfs niet voor zwangere vrouwen, zieken of kinderen. Het is het slechtste dat ik ooit zag. En dat wil na al die jaren dat ik naar crises reis toch best wat zeggen."

Schoon drinkwater, douches en wc's zijn de eerste dingen die Stichting Vluchteling voor het kamp gaat regelen. Nu is er maar één douche voor driehonderd mensen en wordt er gepoept in water dat later weer wordt opgedronken. Daardoor is het risico op ziektes levensgroot, zegt een woordvoerder van de stichting.

Steentje bijdragen

De hulpoperatie op Lesbos kost 750.000 euro.

De meeste vluchtelingen die in Griekenland belanden, komen terecht op Lesbos. Ze maken de oversteek vanuit Turkije, dat heel dichtbij ligt. De meesten komen uit Syrië en Afghanistan.

Op het eiland zijn ze aangewezen op hulp van vrijwilligers en de lokale bevolking, maar die heeft door de crisis in het land ook niet veel meer te bieden, aldus de woordvoerder. Daarom moeten ook andere organisaties, zoals de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, hun steentje gaan bijdragen, vindt de Stichting Vluchteling.