Een paar honderd mensen hebben zich zaterdag op het Plein in Den Haag verzameld voor de herdenking van de val van de moslimenclave Srebrenica, precies twintig jaar geleden. 

 

Velen dragen witte T-shirts met de tekst "Never Forget Srebrenica". Ook houden mensen panelen vast met teksten als "Pappa, ik droom elke nacht dat je terugkomt" en "Kind, je moeder zoekt je". Sommigen hebben Bosnische vlag om de schouders.

De vredesmars is een initiatief van de Bosnische gemeenschap in Nederland. Ze startten om 9.30 uur in Wassenaar en lopen via Scheveningen naar het Plein in Den Haag.

Ratko Mladic

Ter hoogte van de gevangenis in Scheveningen hield de optocht korte tijd halt. In die gevangenis zitten twee hoofdrolspelers in het bloedige drama van Srebrenica vast: de Bosnisch-Servische ex-legerleider Ratko Mladic en de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.

Harde woorden

Salih Pašalic, overlevende van de val van de enclave Srebrenica, heeft zaterdag bij de herdenking op het Plein in Den Haag harde woorden geuit. "De soldaten van de VN hebben bijgedragen aan de scheiding van de minderjarige jongens van hun moeders en de deportatie van de bevolking. Het is de hoogste tijd dat de overlevenden antwoord krijgen op hun vragen", zei hij in een toespraak.

"Waarom hebben Nederlandse militairen zich overgegeven aan de Servische strijdkrachten in plaats van de enclave te beschermen? Waarom hebben de Nederlandse militairen zich overgegeven aan de Servische strijdkrachten in plaats van de enclave te beschermen?", vervolgde Pašalic.

Houding Nederland

Pašalic is niet te spreken over de houding van Nederland. "Waarom hebben Nederlandse soldaten en officieren, toen ze Srebrenica verlieten, het gevoel gehad dat ze hun militaire taak hadden volbracht? Waarom is Karremans na twintig jaar, en na de uitspraak over genocide van het Internationaal Hof, trots op zijn soldaten en het werk dat ze hebben gedaan in Srebrenica?

"Waarom, waarom... Zullen de overlevenden ooit antwoorden op deze vragen krijgen?", aldus de overlevende.

Een paar honderd mensen lopen in stilte rond het Plein, terwijl iemand de namen voorleest van 136 slachtoffers die zaterdag worden begraven in Potocari.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Plaats ze op NUfoto.