Honderden mensen hebben zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen, wat ze noemen, de bezetting van Gaza. 

Eén van de sprekers op de Dam is Rachid Appa El Gazaoui, beter bekend als rapper Appa, die gisteravond laat op Twitter te kennen gaf dat hij aan zijn speech werkte. 

Appa sprak ook in maart tijdens een anti-discriminatiebijeenkomst op het Museumplein. Toen was er vooraf veel kritiek op zijn komst, omdat Appa in het verleden Israël vergeleek met nazi-Duitsland. Op Twitter werd hij een 'jodenhater' genoemd. 

Zelf ontkende El Gazaoui tijdens de uiteindelijke bijeenkomst een antisemiet te zijn.  "Iedereen met een hart heeft kritiek op wat er Israël gebeurt, het is niet raar dat ik het doe. Maar als je zegt dat ik antisemiet ben omdat ik joden beledig, dan ben je gewoon aan het liegen. Dat kan niet", zei hij erover. De demonstratie in maart verliep -behalve op sociale media- zonder grote problemen.

Opkomst 

Inmiddels hebben zo'n 1.600 mensen aangegeven bij de demonstratie aanwezig te zullen zijn. Met leuzen als "Stop de blokkade, stop de bezetting", zullen de demonstranten zaterdag stilstaan bij het conflict in de Gazastrook, dat een jaar geleden aan meer dan 2100 Palestijnen het leven kostte. De demonstranten zullen na toespraken een mars door het centrum lopen.

De organisatie verwacht dat de opkomst hoog zal zijn, en verwijst op Facebook naar de protesten die vorig jaar in juli wereldwijd ontstonden, nadat het Israëlisch leger een offensief begonnen was tegen Hamas.

"Het was toen ook Ramadan. En terwijl moslims in Nederland zo goed en kwaad als het kon probeerden te genieten van deze heilige maand, gingen de gedachtes massaal uit naar Gaza", schrijven Youth for Palestine en Back To Palestine op de pagina.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto.