
'Politie Amsterdam maakt zich zorgen over afschaffen nekklem'
Dat meldt AT5 op basis van een rondvraag onder Amsterdamse politiemannen en -vrouwen.
De nekklem wordt door de ondervraagden een belangrijk middel genoemd waarmee agenten zich uit gevaarlijke situaties kunnen redden.
"Als iemand heel hoog inzet qua geweld, dan zullen wij ook hoog in moeten zetten", stellen ze. "Alleen moeten wij net een stukje verder gaan, wat we moeten winnen."
Doorgesnoven
Een politieman laat anoniem ook weten dat de nekklem een gemakkelijke techniek is, die snel en goed toepasbaar is. "Als je een doorgesnoven iemand voor je hebt die geen pijn voelt, kan ik moeilijk alleen zijn handen vasthouden", meldt een ander. "Wat is dan mijn laatste optie, zou ik hem door zijn benen moeten schieten als de aanhouding niet lukt?"
Hoogleraar Jaap Timmer van de VU pleit echter op AT5 voor het gebruik van een arm-, been- of hoofdklem.
Wurggreep
De nekklem ligt onder vuur nadat in Den Haag arrestant Mitch Henriquez overleed, vermoedelijk door zuurstofgebrek als gevolg van de verstikkende wurggreep. Minister Ard van der Steur heeft de Inspectie voor Veiligheid en Justitie opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de nekklem. De resultaten van het onderzoek moeten "ergens volgend jaar" worden gepresenteerd.
Henriquez kreeg tijdens een openluchtconcert een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. Omstanders filmden het incident.
De dood van de Arubaan leidde de afgelopen week tot rellen in de Haagse Schilderswijk.
Noodmiddel
De nekklem wordt op de Nederlandse politieacademie wel geleerd als noodmiddel, maar is een omstreden methode. In sommige Amerikaanse steden is het bijvoorbeeld al niet meer toegestaan.
Volgens een Amsterdamse advocaat zou er twee jaar geleden ook al een man zijn overleden als gevolg van het gebruik van een nekklem door agenten.