Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee politieambtenaren en vier ambtenaren van defensie voor corruptie bij het wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto's voor de politie en defensie.

Dat maakt het OM vrijdag bekend.

De verdachten hadden volgens het OM soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers. De waarde van de aanbestedingen wordt geschat op honderden miljoenen euro's.

Ook worden ze verdacht van het goedkoop leasen en huren van auto's, het gebruik van tankpassen en het aannemen van winterbanden en buitenlandse reizen.

Giften

Onderzocht werd of politiemensen opzettelijk giften aannamen vanwege hun functie en positie. Directieleden en accountmanagers van autobedrijven worden verdacht van het verstrekken van deze giften. Het OM beslist nog of laatstgenoemden ook vervolgd worden.

In totaal gaat het om 47 verdachten. De rijksrecherche deed onderzoek naar ambtenaren, autobedrijven en medewerkers van deze bedrijven.

De zaken tegen twee andere politieambtenaren zijn vrijdag geseponeerd, omdat onderzoeken tegen hen geen overtuigend bewijs opleverden. Alle betrokkenen zijn vrijdag via hun advocaten op de hoogte gebracht.

Lid van de korpsleiding van de Nationale Politie Henk van Essen noemt het "goed dat een onafhankelijk onderzoek is ingesteld en dat duidelijkheid is geschapen". Volgens Van Essen is dat belangrijk voor de "integere en transparante" organisatie die de politie wil zijn. Hij wijst er wel op dat de rechter nog moet oordelen.

Commissie

De aanbesteding voor de levering van de voertuigen sleept al sinds 2011. Volgens bedrijven die buiten de boot vielen was de procedure niet in de haak omdat die op het lijf geschreven was van Volkswagenimporteur PON, tevens de huidige leverancier.

Eerder oordeelde een commissie dat de zaak wel in orde was, maar dat het wel beter had gekund. Gaandeweg bleek dat door een opeenstapeling van eisen maar heel weinig leveranciers belangstelling zouden hebben. Daardoor zou de politie bij de inkoop te weinig profijt hebben gehad van concurrentie tussen aanbieders, aldus de commissie.

Inkoopbeleid

Omdat de omstreden aanbesteding van de voertuigen niet werd verlengd is dit jaar is met een nieuwe aanbesteding begonnen. Van Essen zegt dat het inkoopbeleid intussen is verbeterd. Zo is er een striktere scheiding tussen de mensen die bepalen wat de politie nodig heeft en de mensen die uiteindelijk het materieel aanschaffen.

Een andere wijziging is om niet meer alles in één grote aanbesteding onder te brengen met maar een enkele leverancier als 'winnaar'. Zo kon het vorige keer gebeuren dat alleen Volkswagen-importeur Pon auto's mocht leveren.