De rechtbank in Breda heeft vrijdag besloten dat voormalig drugsbaron Kobus L. (70) blijft vastzitten. 

De basis voor zijn voorlopige hechtenis zijn de wapens die eind maart zijn gevonden bij hem, en vooral bij het huis van zijn dochter Petra in Rijsbergen.

L. wordt ook nog steeds verdacht van de moord op zijn schoonzoon John Wassink, die een relatie had met dochter Petra. Maar die verdenking was op de tussentijdse zitting niet aan de orde. Het ging alleen om de vraag of Kobus moet blijven vastzitten voor de vondst van acht vuurwapens en verschillende soorten munitie.

Zijn advocaat pleitte voor de vrijlating van haar cliënt. Volgens haar wist de zeventigjarige verdachte hooguit van twee wapens. Van de rest zou hij niet op de hoogte zijn geweest.

Vijf vuurwapens en de patronen lagen begraven op en bij het terrein bij zijn dochter, die hiervoor niet meer vastzit. Ze is begin juni op vrije voeten gesteld.

Moord

Volgens de advocaat is het verwijt dat L. wist van alle gevonden wapens en munitie nergens op gebaseerd. ''De officier van justitie presenteert aannames als feiten.'' Ze hecht bijvoorbeeld weinig waarde aan een verklaring van een familielid van John Wassink over de wapens.

Zijn familie wijst immers naar haar cliënt als het gaat om het doodschieten van Wassink in juli 2014 op zijn autobedrijf in Roosendaal. Zijn lichaam werd een paar dagen later gevonden in het Markkanaal bij Breda. Kobus L. ontkent stellig dat hij achter die moord zit.

De zaak over de wapens wordt 6 oktober inhoudelijk behandeld.