De veroordeelde pedoseksuele zwemleraar Benno L. verhuist per 9 augustus uit Leiden. Hij vertrekt definitief naar het buitenland waar hij al enige maanden aan het resocialiseren is.

Dat heeft de gemeente Leiden vrijdagmiddag laten weten.

Advocaat Pieter van der Kruijs zei eerder vrijdag tegen het ANP dat zijn cliënt naar Duitsland wil vertrekken. Hij is ''op zoek naar zelfstandige woonruimte om te huren''. L. heeft de Duitse nationaliteit en familie in het land wonen.

L. misbruikte tientallen zwakbegaafde meisjes in de tijd dat hij zwemleraar was in Den Bosch. Hij werd schuldig bevonden aan twee aanrandingen, 33 gevallen van ontucht, vervaardigen en bezit van kinderporno en het heimelijk fotograferen van kinderen. Hij kreeg in hoger beroep zes jaar cel.

Enkelband

Donderdag werd bekend dat L. zijn enkelband waarmee in de gaten wordt gehouden of hij zich houdt aan een locatieverbod in elf gemeenten, niet langer hoeft te dragen.

Advocaat-generaal Elisabeth Julsing, Landelijk coördinator Voorwaardelijke invrijheidstelling, heeft dat in een brief aan ouders en verzorgers van slachtoffers geschreven.

Het Openbaar Ministerie (OM) schat in dat het verantwoord is de enkelband van L. los te koppelen. Dat zou horen bij ''een geleidelijke overgang naar de uiteindelijke onvoorwaardelijke invrijheidstelling'' van L. per 6 september. Volgens een woordvoerster van het OM komt dat vaker voor ''als iemand zich aan de afspraken houdt''.

Gebiedsverboden

De beslissing is in overleg met de reclassering genomen. Ze benadrukt dat de gebiedsverboden en contactverboden die L. zijn opgelegd en het toezicht daarop onverminderd tot 6 september van kracht blijven.

De komst van de gewezen zwemleraar naar Leiden-Zuidwest in februari vorig jaar leidde tot veel ophef. Herhaaldelijk verzamelden zich mensen voor zijn huis om te demonstreren.

De politie was daar nadrukkelijk aanwezig om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen. De gemeente stelde een samenscholingsverbod in op de Apollolaan waar L. woont.