De begrafenisplechtigheid van de Arbubaan Mitch Henriquez is donderdag rond 14.00 uur op Aruba (20.00 uur Nederlandse tijd) begonnen.

Henriquez kwam eind juni om het leven na zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark.

Familie en vrienden droegen de kist, terwijl zijn moeder en zoon huilend toekeken. Sommige aanwezigen droegen T-shirts met de tekst 'gerechtigheid voor Mitch'.

Bij de ingang van kerk werd een kort gebed gehouden. In de kerk bleven na de condoleance ongeveer 150 mensen achter voor de dienst.

Politici

Onder de aanwezigen zijn meerdere politici. Zo is de fractieleider van de AVP Rene Herde erbij. Ook de fractieleider van de oppositiepartij MEP Evelyn Wever Croes is aanwezig.

De begrafenisstoet ging eerst langs het huis van zijn moeder. Daar woonde Mitch Henriquez die in Nederland op familiebezoek was. Henriquez stierf een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten.

Nekklem

Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld. De dood van Henriquez leidde meerdere dagen tot ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk; honderden mensen werden gearresteerd.

De familie liet eerder weten eerst Mitch te willen begraven, pas daarna willen zijn nabestaanden praten over het politieoptreden dat leidde tot zijn dood.

Stille tocht

Het lichaam van Henriquez was dinsdag aangekomen op Aruba. Direct na aankomst liepen zo'n zeventig mensen, onder wie veel familie en vrienden, in een stille tocht vanaf luchthaven Reina Beatrix naar een begrafenisonderneming.

Onderweg sloten zich nog enkele tientallen mensen aan bij de tocht.

Video: Stille toch voor Mitch Henriquez op Aruba