Een kamer in Amsterdam kost gemiddeld 25,93 euro per vierkante meter. Hiermee blijft Amsterdam de duurste stad voor studentenkamers.

Landelijk is de prijs per vierkante meter gemiddeld 15 euro. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar ruim 12.000 studentenkamers op Kamernet.nl en Kamers.nl.

Ook Utrecht en Leiden zijn dure steden om een kamer te huren. In Utrecht wordt gemiddeld 20,72 euro per vierkante meter betaald. In Leiden is dat 19,56 euro.

Van de 25 grootse steden zijn kamers het goedkoopst in Eindhoven. De prijs per vierkante meter is daar 12,61 euro. Ook in Zoetermeer (13,31) en Apeldoorn (14,91) zijn de kamers goedkoop.

Studentenkamers

Huisbazen

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) liggen de prijzen van veel kamers boven de wettelijke toegestane prijs. De LSVB kondigde vorig jaar al aan dit te willen aanpakken door een strengere regelgeving voor louche huisbazen. Hier is nog geen verbetering in gekomen.

"Op dit moment worden louche huisbazen met meerdere te dure kamers nog steeds niet afschrikwekkend genoeg aangepakt", zegt de voorzitter van de LSVB. Zij wil dat huisbazen die zich regelmatig niet aan de wettelijke maximale huurprijs houden, een boete krijgen.

Studenten hebben zelf de mogelijkheid om hun huurprijs aan te vechten, maar in een stad met een groot tekort aan studentenkamers zitten zij in een afhankelijke positie van hun huisbaas. "Veel studenten durven geen ruzie te maken met hun huisbaas. Daarom moet je de verantwoordelijkheid voor eerlijke huurprijzen niet alleen bij de studenten zelf leggen."