Vijf mannen die verdacht werden van het plegen van supportersgeweld in Zwolle zijn donderdag door de rechtbank vrijgesproken.

Uit het dossier blijkt niet overtuigend dat ze een aandeel hadden in het gevecht, meldt de rechtbank Overijssel.

In de nacht van 8 op 9 november gingen circa vijftig fans van Ajax en PEC Zwolle elkaar met stokken, broekriemen en glaswerk te lijf.

In totaal 36 fans werden naar huis gestuurd met een voorstel tot een taakstraf van honderd uur. Vijf mannen uit Amsterdam en omgeving moesten zich twee weken terug voor de rechters verantwoorden. Tegen hen waren celstraffen tot vier maanden waarvan een maand voorwaardelijk geëist. 

Op de hoogte

De politie was op de hoogte van een mogelijk treffen in de omgeving van het stadion van PEC. Ze wist het geweld snel te stoppen door een arrestantenbus tussen de groepen te parkeren.

Volgens de rechters is het enkele feit dat de vijf zijn aangehouden op dezelfde plek als de vechtende groep onvoldoende om hun deelname aan het geweld te bewijzen.

De mannen in de leeftijd van 19 tot en met 23 jaar hebben altijd ontkend gevochten te hebben. Ze waren naar eigen zeggen in Zwolle om te stappen.