Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag straffen van zes maanden tot een jaar geëist tegen de eerste zes klanten die terechtstaan in de Valkenburgse zedenzaak.

Zij worden verdacht van seks tegen betaling met een zestienjarig meisje in twee hotels in de Limburgse stad. De zes verdachten waren niet aanwezig bij de zitting.

De zes mannen hoorden straffen eisen van zes tot twaalf maanden, waarvan bij vijf verdachten twee tot vier maanden voorwaardelijk. De aanklager eiste tegen één van de verdachten een onvoorwaardelijke straf van twaalf maanden.

De mannen worden ervan verdacht seks te hebben gehad met het meisje. De verdachten meenden dat ze achttien jaar of ouder was. Maar dat pleit hen niet vrij, benadrukt het OM.

De klant moet zich ervan vergewissen of de prostituee meerderjarig is. De zes verdachten zijn de eersten van in totaal 29 mannen die zich moeten verantwoorden wegens ontucht met het meisje.

Publiciteit

Uit de verklaringen van de verdachten blijkt dat door de publiciteit rondom de zedenzaak er bij getrouwde mannen relatieproblemen zijn ontstaan, en dat ze zich zorgen maken over hun baan en zich schuldig voelen tegenover hun kinderen.

Maar het OM verwijt de mannen dat ze wel piekeren over hun eigen lot, maar weinig compassie tonen met het slachtoffer.

Onvoldoende geïnformeerd

De raadslieden van de verdachten, Ivo van de Bergh en Joost de Bruin, betoogden dat de mannen hooguit verweten kan worden zich onvoldoende te hebben geïnformeerd naar de leeftijd van de verdachte.

De mannen waren geen pedofielen die op zoek waren naar minderjarigen, aldus de verdediging. Die pleitte dan ook voor hooguit een taakstraf of anders een voorwaardelijke celstraf met eventueel een geldboete.

Van de Bergh vindt dat het meisje en haar pooier, de onlangs tot twee jaar cel veroordeelde Armin A., de mannen ''in de luren hebben gelegd.''

Volgens de raadslieden was niet aan het meisje te zien dat ze jonger was dan achttien. Maar het OM vindt dat een klant bij iedere prostituee tot twintig jaar gerede twijfels over de leeftijd moet hebben. Vaak blijkt ze in werkelijkheid (veel) jonger.

Loverboy

De 16-jarige had in een hotel in Valkenburg in tien dagen tijd seks met 29 mannen. Donderdag stonden zes van de mannen voor de rechter. 

Het slachtoffer werd geprositueerd door Armin A. Hij werd eerder veroordeeld tot een celstraf van twee jaar.