De 42-jarige verdachte van de verkoop van witte heroïne in plaats van cocaïne aan toeristen in Amsterdam, blijft drie maanden langer vastzitten.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de man verantwoordelijk voor moord op drie Britse toeristen en poging tot moord of doodslag op twaalf anderen, onder wie drie Denen.

Hij zou in de periode vanaf september vorig jaar tot februari van dit jaar witte heroïne hebben verkocht in plaats van cocaïne, meent de officier justitie. Ze baseert zich onder meer op een verklaring die S. bij de politie heeft gedaan, waarbij hij zou hebben gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de dood van drie toeristen.

Ontkenning

S. ontkent dat hij dit heeft gezegd. Zijn advocaat Gerald Roethof vroeg de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt op te heffen. Hoewel S., die verscholen onder een capuchon in de zaal verscheen, heeft erkend dat hij drugs heeft verkocht aan drie Deense toeristen, wil dat volgens de raadsman niet zeggen dat dit ook in de andere zaken het geval was.

De verdachte ontkent dat hij wist dat het om witte heroïne ging en zegt dat hij het spul zelfs nog heeft laten testen door het drietal.

Ook liet de advocaat van de verdachte weten dat het signalement van het OM niet specifiek is, meldt journaliste Maral Noshad Sharifi. Er zou gezocht worden naar een man met rasta en een haarnet, maar de verdachte in de rechtszaal is juist kaal.

Melden

De verdachte meldde zich begin deze maand zelf bij de politie, nadat beelden van hem vertoond waren in Opsporing Verzocht. Sindsdien zat hij in beperkingen, maar die zijn inmiddels opgeheven. Maandag bepaalt de rechter of de man langer vast moet zitten.

Eerder zei de verdachte zelf niet te weten dat het om witte heroïne ging in plaats van cocaïne. Nadat het niet gelukt was om de handelaar te lokaliseren, zou hij hebben besloten zichzelf aan te geven.

Videobeelden

De officier van justitie wil binnenkort slachtoffers in Ierland, Engeland, Australië en Denemarken videobeelden van de verdachte tonen.

S. weigerde eerder aan opnames mee te werken, maar het OM heeft hiertoe nu een bevel gegeven. Tot nu toe zijn er slechts korte verklaringen van de slachtoffers omdat ze in het ziekenhuis lagen of het land al snel weer hebben verlaten.