Kanker is met ongeveer 43.000 sterfgevallen doodsoorzaak nummer één in Nederland. Daarnaast stierven vorig jaar wederom minder mensen aan een acuut hartinfarct. 

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Ruim een derde van de personen die in 2014 overleed, stierf aan een bepaalde vorm van kanker. Daarbij sterven meer mannen (23.000) dan vrouwen aan kanker (20.000). Onder de patiënten die overlijden aan kanker, is longkanker zowel bij mannen als bij vrouwen de meest voorkomende doodsoorzaak. 

Steeds minder mensen overlijden daarnaast aan een acuut hartinfarct. Vorig jaar waren dat zo'n 5.300 personen, wat duidt op een daling ten opzichte van 2013 met 400 personen (7 procent). 

Acuut hartinfarct

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker

Voortzetting daling

Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft langzaam maar zeker. Dat komt onder meer door meer aandacht voor een hoog cholesterolgehalte, vooruitgang in behandelingen als dotteren en medicijnen en afname van het aantal rokers. Mede daardoor overleven patiënten een acuut hartinfarct en overlijden ze uiteindelijk aan iets anders.

Dementie

In 2014 stierven daarnaast meer mensen aan dementie dan aan een specifieke vorm van kanker of een hartinfarct. In totaal overleden 12.500 mensen aan dementie, waarmee het de grootste afzonderlijke doodsoorzaak is als men alle vormen van kanker uit zou splitsen. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw. 

Ongeveer 17.000 mensen in Nederland overleden in 2014 aan een andere psychische aandoening. Na dementie overleed de grootste groep patiënten met een psychische stoornis aan aandoeningen van het zenuwstelsel als Parkinson of MS.

Luchtwegen

Aan ziekten van de long- of luchtwegaandoeningen, zoals COPD of longontsteking, overleden vorig jaar ongeveer 10.000 mensen. Dat waren er minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens het CBS onder andere doordat het voorjaar van 2014 geen griepepidemie kende. Doorgaans overlijden veel longpatiënten tijdens zo'n epidemie.