Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat Rotterdammers vragen mee te helpen bij het bestrijden van de zware criminaliteit in de stad. 

Het gaat om zogeheten ondermijnende activiteiten van wijkbewoners, zoals drugsfamilies, witwassende juweliers of verhuurmakelaars die drugshandelaren aan panden helpen.

"Zonder de medewerking van de Rotterdammers wordt de bestrijding van criminele activiteiten erg ingewikkeld'', aldus Aboutaleb. Hij trekt komende maanden de wijken in om mensen nadrukkelijk te vragen verdachte zaken te melden.

''Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. Om snel te kunnen optreden zoeken we verhalen over zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto’s. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit'', stelt Aboutaleb.

Video: Aboutaleb vraagt hulp bij misdaad

Discussie

Aboutaleb stelt dat het optreden van justitie en politie tegen criminaliteit alleen succesvol kan zijn in combinatie met een diepgaande discussie over wat de Rotterdamse samenleving tolereert en normaal vindt.

''Ik wil daarom de maatschappelijke discussie over dit thema met de Rotterdammers aangaan. Steeds vaker hoor ik de verontwaardiging in de stad over deze vormen van criminaliteit. De meeste Rotterdammers vinden het onbegrijpelijk en onacceptabel wanneer de schijn wordt gewekt dat misdaad loont. Daarom treden we op en gaan we met Rotterdammers in de wijken het gesprek aan.''

Succes

In het eerste halfjaar van 2015 zijn al verschillende successen geboekt. Zo is er in totaal 5,3 miljoen euro aan vermogen afgepakt, waarvan 0,6 miljoen euro werd weggehaald uit illegaal bankieren. Ook werden tien auto's in beslag genomen met een totale waarde van 242.000 euro.

Door de rechter werden zes mensen veroordeeld voor mensenhandel. En tijdens doorzoeking van een woning werd in totaal honderd kilo aan versnijdingsmiddelen voor drugs aangetroffen.