De burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen heeft toegegeven dat er racisme en het gebruik van verkeerd geweld voorkomt binnen de politiekorpsen.

Van Aartsen zei dit woensdag tijdens een gesprek in de gemeenteraad over de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez en de rellen die daarna uitbraken in de Schilderswijk.

Daarbij zijn ook politiechef Paul van Musscher en hoofdofficier van justitie Kitty Nooy aanwezig.

Van Aartsen verklaarde dat de leiding van de politiekorpsen hiervan ook op de hoogte is. De burgemeester ging in op zijn vermeende uitspraak dat racisme binnen de politie niet zou voorkomen. Hij noemde dit falsificatie.

Onderzoek

Waarnemend hoofdofficier van justitie Kitty Nooy verklaart dat het nog maanden duurt voor het onderzoek naar de dood van Henriquez klaar is. Er zijn heel veel beelden en verklaringen binnengekomen, omdat de fatale arrestatie gebeurde op een druk festival. ''De mailbox van de Rijksrecherche is ontploft'', zei Nooy.

De chef van de Haagse politie, Paul van Musscher, hield het niet meer droog bij de gemeenteraadsvergadering. Met tranen in zijn ogen onderbrak hij zijn uitleg. Na een stilte zei hij: ''Ik begrijp de emoties die dit oproept. Ook bij mij, zoals u ziet. Ik begrijp ook dat mensen uiting willen geven aan hun emoties. Maar de manier waarop dat is gebeurd in de Schilderswijk kan niet.''

Nekklem

De Arubaan Mitch Henriquez werd zaterdag 27 juni aangehouden tijdens het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Hij kreeg een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij daaraan. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld.

Omstanders filmden het incident. Daarop was te zien hoe de agenten ogenschijnlijk de nekklem hanteerden op de arrestant. Van Aartsen ging daar ook op in; volgens hem doet minister Ard van der Steur daar "hoogstwaarschijnlijk" later woensdagavond een mededeling over. De twee hebben daar eerder samen over gesproken.

Kritiek

De oppositie in Den Haag uitte eerder in de vergadering al kritiek op het stadsbestuur en de politie. Agenten zouden discrimineren en de gemeente zou te weinig doen voor bewoners.

Volgens Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid hadden de rellen kunnen worden voorkomen. "De dood van Henriquez was de laatste druppel in hoogopgelopen boosheid en frustratie", sprak hij.

Richard de Mos (Groep De Mos) had juist kritiek op de relschoppers en vindt daarnaast dat Van Aartsen harder had moeten optreden. De VVD, Groep De Mos en ChristenUnie/SGP willen dat de relschoppers opdraaien voor de schade die ze hebben aangericht.

Video: Den Haag verdeeld over aanpak Schilderswijk

Etnische profilering

Veel partijen willen daarnaast weten in hoeverre etnische profilering en discriminatie door de politie aan de orde zijn in de stad. Volgens GroenLinks zou er daarnaast überhaupt "al lange tijd geen vertrouwen meer zijn in de politie Den Haag".

Een meerderheid van de partijen is het er verder over eens dat het klimaat in Schilderswijk ten grondslag ligt aan de onrust in de wijk. Er werd daarbij specifiek gesproken over de sociaal-economische problemen in de wijk en bijvoorbeeld de beperkte kansen voor jongeren. 

Onrustig

Na de dood van Henriquez was het een paar nachten achter elkaar onrustig in de Schilderswijk. 246 mensen werden gearresteerd. Een aantal moet volgende week voor de snelrechter komen.

De relschoppers hebben vorige week voor zeker 77.600 euro schade aangericht in de Schilderswijk in Den Haag, meldde Van Aartsen tijdens de vergadering. 

De grootste schade werd aangericht bij Theater de Vaillant. De ruiten en deuren werden vernield en de inboedel belandde op straat. Een piano lag ondersteboven half op straat. De schade bedraagt 25.000 euro. Een gebouw van de Haagse Markt bij het Hobbemaplein werd ook voor 25.000 euro beschadigd.

Het bedrag kan nog oplopen. De schade van ondernemers en bewoners is namelijk nog niet bekend.

Video: Stille tocht op Aruba voor Mitch Henriquez