Zestienhonderd nabestaanden hebben zich tot nu toe aangemeld voor de herdenkingsbijeenkomst voor de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne, 17 juli in Nieuwegein. 

Dat meldt de Stichting Vliegramp MH17 woensdag. Het is dan precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen.

Het toestel is zeer waarschijnlijk neergeschoten met een BUK-raket. Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig was opgestegen vanaf Schiphol.

De herdenking wordt van 14.00 tot 15.45 uur gehouden in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. De plechtigheid is besloten.

Programma

De Stichting Vliegramp MH17 heeft de herdenking georganiseerd. Nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld. Behalve nabestaanden uit Nederland komen er ook enkelen uit andere landen.

Ook premier Mark Rutte is te gast, net als de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).