De strafzaken tegen de verdachten in de zedenzaak Valkenburg worden openbaar behandeld voor de rechtbank in Maastricht. Woensdag werden verzoeken verworpen om de zaken achter gesloten deuren te voeren.

De verzoeken waren ingediend door advocaten van vier verdachten.

De rechtbank heeft gezegd dat het voor drie zaken van belang is dat de verdachten donderdag naar de inhoudelijke behandeling van de zaak komen. De rechtbank wil hen horen over de verklaringen die de personen afgelegd hebben bij de politie. Het merendeel van de andere verdachten heeft laten weten niet te zullen verschijnen uit angst voor aandacht van de media. 

De rechtbank gaat de 29 zaken in blokken behandelen. Dat wil zeggen dat niet elke zaak apart wordt behandeld, maar zaken bloksgewijs in een keer worden gedaan, omdat het om vergelijkbare verdenkingen gaat.

'Halve waarheden'

De mannen staan terecht voor ontucht met een meisje van 16 jaar in Valkenburg, in september en oktober vorig jaar. De meeste verdachten, in totaal 27, komen deze en volgende week voor. Twee anderen moeten later dit jaar voor de rechtbank verschijnen.

Tijdens de zitting van woensdag werd er inhoudelijk niet ingegaan op de zedenzaak. Wel beschuldigde advocaat Bongers het OM van het verspreiden halve waarheden. "Het meisje heeft zichzelf geprofileerd als achttien- of negentienjarige'', zei Bongers. "Door dat niet te vermelden verkondigt het OM halve waarheden. Alsof er een paar viespeuken bezig zijn geweest. Die indruk wil ik wegnemen.''

Officier van Justitie Karin Janssen verwierp die redenering als "tenenkrommend''.