Het is niet zeker of de Nationale Politie de geplande bezuiniging van 76,5 miljoen euro per jaar op huisvesting gaat halen. Dat staat in een rapport van de Algemene Rekenkamer.

De Rekenkamer stelt dat er te weinig zicht is op de kosten van onderhoud van het vastgoed. Ook is er geen actueel beeld van de besparingen. Daardoor bestaat het risico dat verkeerde besluiten worden genomen, aldus het rapport.

Ook ontbreekt kennis over het afstoten van panden. De politie heeft verder een goede vastgoedstrategie met duidelijke doelen, constateert de Rekenkamer.

Het bedrag dat de Nationale Politie vanaf 2019 per jaar moet bezuinigen is opgelopen tot 424 miljoen euro. De besparing van 76,5 miljoen op huisvesting vanaf 2025 is daar onderdeel van. Als die bezuinigingen niet worden gehaald, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de dienstverlening, aldus de Rekenkamer.

Reorganisatie

De Nationale Politie is nog bezig met de reorganisatie van onder meer 25 regionale korpsen, naar één korps met tien regionale eenheden, een landelijke eenheid en een politiedienstencentrum.

Omdat de Nationale Politie nog in de opbouwfase is heeft de Rekenkamer er begrip voor dat het vastgoedmanagement zich nog moet ontwikkelen. "Niet alles kan tegelijk", staat in de conclusie te lezen.

Vastgoedobjecten

De politie heeft meer dan duizend vastgoedobjecten. Het gaat om politiebureaus, kantorenpanden, meldkamers, diensten- en computercentra, cellencomplexen en luchthavenvoorzieningen.

De totale oppervlakte is 1,8 miljoen vierkante meter. Daarvan is 1,4 miljoen vierkante eigendom van de politie en 0,4 miljoen gehuurd. De totale waarde is 1,6 miljard euro.