In het Zuid-Hollandse Rijnsburg loopt sinds dinsdag een zeer giftige, tien centimeter grote, kamspin los. 

Het dier werd aangetroffen tussen een partij bloemen op bloemenveiling Flora Holland en vervolgens vrijgelaten. Dat bevestigt spinnenexpert Walter Getreuer, van reptielencentrum Serpo, woensdag aan NU.nl. 

Spinnenexperts van Serpo reisden af naar Rijnsburg, maar na uren zoeken werd de spin niet gevonden. Omdat het onbegonnen werk is om de spin in de wijde omgeving te zoeken, en omdat het dier zich op dit moment naar alle waarschijnlijkheid niet in een woonwijk bevindt, is besloten om geen grote zoektocht te starten. 

De kamspin is afkomstig uit Zuid- of Midden-Amerika. Een beet van het dier is in het ergste geval dodelijk, maar Nederlandse ziekenhuizen hebben tegengif in huis.

Meestal heeft een beet geen ernstige gevolgen, zegt Getreuer. Artsen kunnen doorgaans ook de symptomen bestrijden. Wel spreekt van Getreuer van een "serieuze beet", vooral omdat de symptomen pas na zes uur optreden.

Video: 'Bel 112 na spotten giftige spin'

Verstekelingen

Jaarlijks komt het volgens Getreuer één of twee keer voor dat een kamspin meereist naar Nederland. Ook komt het regelmatig voor dat andere 'verstekelingen' tussen een lading worden gevonden, bijvoorbeeld schorpioenen of kikkers.

Kamspinnen zijn relatief snel, maar zoeken volgens Getreuer het liefst beschutting op.