In de Zeelandhallen in Goes en de IJsselhallen in Zwolle wordt op korte termijn extra opvangcapaciteit ingericht om vluchtelingen op te vangen in aanloop van hun asielprocedure. Het gaat daarbij voornamelijk om alleenstaanden uit Eritrea en Syrië.

Dat meldt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dinsdag.

Steeds vaker komt het voor dat asielzoekers in Nederland asiel aanvragen, er is sprake van een nog niet eerder vertoonde piek. In de afgelopen vier weken werden er aanvragen gedaan door gemiddeld 1.100 personen per week.

De toename van het aantal aanvragen lijkt structureel te zijn. Daarmee wijkt het huidige beeld af van de situatie van 2014.

Bestuursvoorzitter Gerard Bakker is erg blij met de concrete medewerking van beide gemeentebesturen. "Het COA is bij het uitvoeren van haar taak sterk afhankelijk van Nederlandse gemeenten. Dat geldt zowel voor het inrichten van locaties als het huisvesten van vergunninghouders, waarvan er momenteel nog zo'n 13.000 bij ons verblijven."

Zeventig gemeenten

Bakker stelt dat het alleen maar drukker wordt. "Ik ben daarom erg blij met de inzet van de gemeentebesturen in Goes en Zwolle. We gaan ons nu focussen op het zo goed mogelijk opstarten en runnen van deze twee tijdelijke locaties, maar blijven ondertussen nog steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden."

Sinds april vorig jaar voert het COA gesprekken met meer dan zeventig gemeenten. In een aantal gevallen zal dat concrete opvanglocaties opleveren, maar dat leidt naar verwachting pas later dit jaar of volgend jaar tot structureel meer opvangcapaciteit.

Getraumatiseerd

VluchtelingenWerk begrijpt de situatie, maar stelt wel dat ''straks weer mogelijk getraumatiseerde vluchtelingen rij aan rij in stapelbedden in een evenementenhal'' slapen.

De organisatie vindt dat er veel meer ruimte moet komen in de sociale woningsector zodat mensen met een verblijfsvergunning daadwerkelijk naar zo'n huurhuis kunnen, terwijl ze nu vaak gedwongen in het azc moeten blijven.

Dan is daar weer plek voor nieuwe vluchtelingen.''Maar er zijn te weinig sociale huurwoningen. Laten ze bijvoorbeeld scheefwonen eens aanpakken, want dan kan de helft van de azc's dicht.''