Het Openbaar Ministerie (OM) heeft opnieuw 20 jaar cel geëist tegen de 42-jarige Utrechter Mark van D., voor de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong (31) en haar ongeboren zoontje Julian. 

Het OM was in hoger beroep gegaan nadat de rechtbank in februari 2014 tot vrijspraak was gekomen.

De rechtbank sprak Van D. vorig jaar vrij, omdat er geen motief was en omdat wurging niet met zekerheid vaststond, al leek dat wel waarschijnlijker dan een schijnbare val van de trap. Het OM vond de vrijspraak schokkend voor de nabestaanden.

Het OM vindt anders dan de rechtbank dat de aanwijzing voor verstikking in combinatie met het tactisch bewijs ''wel degelijk voldoende bewijs oplevert'' voor een veroordeling.

Video: OM eist opnieuw twintig jaar in moordzaak Vivica Spong

Bedwelmen

Terwijl hij Spong ten huwelijk vroeg, zocht Van D. namelijk op 'bedwelmen ethalnol', maar ook op 'murder without a trace'. Hij had ook een lijst uit zijn hoofd geleerd met alibi’s en verklaringen voor mogelijke sporen. Die bleken allemaal aantoonbaar gelogen, waarna Van D. die volgens het OM ''schaamteloos'' bijstelde.

Van D. loog dat hij naar de gemeente was, hoe laat hij op zijn werk is geweest en verzweeg dat hij tussendoor thuis is geweest. Hij belde zelf 112 met de mededeling dat zijn vriendin dood was. Toen hulpdiensten rustig aankwamen zei hij dat hij haar had geprobeerd te reanimeren, maar het ambulancepersoneel zag dat niets daarop leek en het bleek later ook onwaar.

Bloedvlekken

Het huis zat onder de bloedvlekken van Spong. Een boxer die hij volgens een getuigende buurvrouw die ochtend aanhad bij ruzie in de tuin, lag met Spong's bloed verstopt in de kast.

Volgens het OM is er van alle logisch te verwachten sporen bij een val van een trap, geen een aangetroffen. Spong had echter wel bloeduitstortingen in haar hals en mondbodem, naast een gebroken neus, aangezichtsfracturen en ze miste een tand.

Het slachtoffer, het nichtje van de bekende advocaat Gerard Spong, lag in juli 2012 dood onder aan de trap in een plas bloed in de Utrechtse woning van het stel.