De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een nieuw onderzoek ingesteld naar de zaak van het Georgische meisje Renata Agamiryan, dat werd uitgezet terwijl ze acute leukemie had. 

Dat meldt het programma Brandpunt dinsdag. 

Renata en haar familie zochten in 2012 asiel in Nederland maar werden in november van dat jaar naar Polen gestuurd, waar ze volgens Europese regels asiel hadden moeten aanvragen.

Het meisje was echter ernstig ziek. In oktober 2014 is ze op 8-jarige leeftijd overleden in het Leids Universitair Medisch Centrum. De familie Agamiryan mocht eind 2013 terugkeren naar Nederland. 

Gegrond

Een klachtencommissie heeft nu de klacht van de ouders over een eerder onderzoeksrapport naar de zaak gegrond verklaard, meldt Brandpunt.

Een emeritus hoogleraar asielrecht noemt in het programma de manier waarop het zieke meisje in aanloop naar de uitzetting is behandeld onacceptabel. 

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de IGZ concludeerden eerder na onderzoek dat degenen die zorg moesten verlenen aan het meisje geen fouten hebben gemaakt.

Het meisje ontwaakte niet meer uit een kunstmatige coma die haar artsen in Leiden in augustus 2012 hadden opgewekt, toen er complicaties optraden na een beenmergtransplantatie. Toen ze in Polen was aangekomen werd acute leukemie ontdekt.