De vissers die naar de rechter waren gestapt omdat Greenpeace zwerfkeien in de Noordzee had laten afzinken, hebben bot gevangen. 

De kottervissers van VisNed in Urk hadden een kort geding aangespannen omdat ze het een levensgevaarlijke actie vinden van de milieuorganisatie.

De rechter in Amsterdam vindt maandag dat het wel meevalt: het ging om tien keien in een gebied van 40 bij 40 meter, waarvan Greenpeace de coördinaten al meteen bekendmaakte. B

ovendien gaat het om een diep stuk in de Noordzee, de Klaverbank, waar het 30 tot 50 meter diep is. De kans dat de zwerfkeien een schip zouden beschadigen, is heel klein. Ten slotte liggen op de Klaverbank meer grote stenen en is het bij vissers bekend dat ze daar moeten uitkijken.

Protest

Greenpeace gooide de stenen in mei in zee als protest tegen ''het gebrek aan daadkracht van de Nederlandse regering om de Noordzeenatuur te beschermen''. De organisatie noemt het ook ''een daad van natuurherstel op kleine schaal''.

In het gebied komen de stenen volgens Greenpeace al duizenden jaren voor, maar zijn ze door visserij deels verdwenen. De stenen zouden bijdragen aan natuurherstel, doordat er veel dieren en planten rond kunnen leven.

Blij

De uitspraak van de kortgedingrechter verbaast Greenpeace niet, maar ze is er wel blij mee. Ze wijst erop dat elders in Europa de overheid en vissers zelf duizenden keien hebben laten afzinken om de natuur te helpen.

''Daar doen ze aan natuurherstel, hier 'pesten' we vissers. De rechter heeft de hele poppenkast doorgeprikt. Het is nu tijd dat politiek Den Haag eindelijk serieus werk maakt van de bescherming van onze zeenatuur.''