De 29 verdachten die zich vanaf donderdag voor de rechtbank in Maastricht moeten verantwoorden voor het hebben van seks met een zestienjarig meisje in Valkenburg, zijn benauwd voor de aandacht door de media.

Volgens de raadslieden van de verdachten zitten veel van hun cliënten in spanning en vrezen ze de gevolgen van de publiciteit voor hun gezin.

Om die reden willen meerdere advocaten dat de zittingen, of althans een deel ervan, achter gesloten deuren plaatsvinden. Woensdag neemt de rechtbank daarover een beslissing tijdens een regiezitting.

"Als de zaak in de media niet zo was uitvergroot, zouden de verdachten graag hun verhaal hebben gedaan", zegt raadsman Ivo van de Bergh van meerdere verdachten.

"Ze wisten niet dat het meisje pas zestien jaar was. Door de publiciteit blijven de meesten weg.'' ''Door de spanning die ontstaat als gevolg van de media-aandacht nemen hun zorgen toe. Ze staan ermee op en gaan ermee naar bed", aldus Van de Bergh.

Psychiater

Raadsman Jean-Paul Hermans vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de publiciteit zwaar heeft aangezet. ''Dit is heel moeilijk voor mijn cliënt'', zegt Hermans. ''Hij staat onder behandeling bij een psychiater. Dat zou desondanks fout kunnen gaan, vandaar mijn verzoek om de zaak achter gesloten deuren te behandelen.''

Tot nog toe hebben twee verdachten zelfmoord gepleegd na de publiciteit rond deze zaak.

Sensatie

"De publiciteit riekt naar sensatie", vindt raadsman Hans Eliëns. "Mensen voelen zich aan de schandpaal genageld. Ze lijden hier enorm onder."

Volgens Van de Bergh zijn enkele verdachten bang dat hun kinderen op school last krijgen door de publiciteit rond hun vader.

De meeste verdachten hebben bekend. Het meisje zelf verklaart met twee verdachten geen seks te hebben gehad, aldus Van de Bergh. De raadsman zal de rechtbank vragen niet uitgebreid te gaan praten over de achtergrond van de verdachten, uit angst dat hun verhaal straks op straat ligt.