De 42-jarige man die in Amsterdam witte heroïne zou hebben verkocht als cocaïne, wordt nu ook verdacht van moord op drie Britse toeristen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

De man staat donderdag voor het eerst voor de rechtbank tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Naast moord of doodslag op de drie Britse toeristen, houdt het OM hem ook verantwoordelijk voor poging tot moord of doodslag op twaalf anderen. Verder staat hij terecht voor handel in verdovende middelen en handel in schadelijke stoffen, zei een woordvoerder.

De straatdealer zit sinds begin mei weer vast en houdt vol dat hij dacht dat hij cocaïne verhandelde in plaats van witte heroïne.

Camerabeelden

De verdachte meldde zich begin april bij de politie nadat hij zichzelf had herkend op videobeelden die werden vertoond op televisie. Bewakingscamera's hadden vastgelegd hoe de man in februari witte heroïne verkocht aan Deense toeristen, die na het snuiven daarvan onwel raakten.

De rechtbank liet hem aanvankelijk vrij omdat ze geen reden zag hem langer vast te houden. Het OM ging vervolgens in beroep tegen de voorlopige vrijlating en het gerechtshof stelde justitie in het gelijk.

De verkoop van witte heroïne als cocaïne veroorzaakte veel onrust. De hoofdstad waarschuwde toeristen via onder meer tekstkarren voor de drug en de Britse overheid paste het reisadvies voor Nederland aan.