Roger van Boxtel is benoemd tot tijdelijk president-directeur NS. Hij zal de functie per 1 augustus 2015 een jaar lang bekleden. 

Dat meldt de NS maandag.

Begin 2016 wordt er begonnen met het zoeken naar een definitieve opvolger van de recent vertrokken Timo Huges. hij stapte begin juni op na het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Wanneer Van Boxtel aantreedt, bestaat de raad van bestuur van NS weer uit twee personen. Na het vertrek van topman Timo Huges was Engelhardt Robbe alleen achtergebleven. Begin volgend jaar gaat het bedrijf op zoek naar een vaste nieuwe topman.

Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. Tot voor kort was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis.

Volgens NS kent Van Boxtel de situatie waarin de spoowegen zitten goed: "een organisatie met een belangrijke maatschappelijke rol die tegelijk een commerciële opdracht heeft".

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft Van Boxtel voor één jaar benoemd tot president-directeur van de spoorwegen. Van Boxtel heeft er zelf voor gekozen om zijn nieuwe functie bij de NS tijdelijk te bekleden.

Voormalig topman Huges vertrok in juni bij NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. De RvC deed dat omdat in het onderzoek naar de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg onregelmatigheden waren opgedoken. Huges kreeg geen geld mee bij zijn vertrek.

Reactie Rover

Reizigersorganisatie Rover is ''positief'' over de benoeming van Van Boxtel. ''Hij heeft zowel ervaring in Den Haag als ervaring in het bedrijfsleven'', aldus Rover-voorzitter Arriën Kruyt. Hij kent de oud-minister goed want in een ''grijs verleden'' hebben ze goed samengewerkt. Toen werkte Van Boxtel voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Kruyt voor een organisatie die zich bezighield met racismebestrijding.