De twee agenten die maandag terecht stonden voor het seksueel misbruiken van een vrouw op de achterbank van een politiewagen tijdens het Carnavalsweekeinde in 2012 hebben 2,5 jaar gevangenisstraf gekregen. 

Dat heeft de rechtbank in Zwolle maandag bepaald.

De onvoorwaardelijke straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De agenten, die ontkennen dat er iets is gebeurd, gaan in hoger beroep tegen de veroordeling, zo lieten hun raadslieden meteen weten.

De rechtbank acht bewezen dat de agenten zich tijdens het weekeinde in februari 2012 schuldig hebben gemaakt aan het schenden van de ambstplicht.

De agenten gaven de dronken vrouw rond middernacht een lift vanuit Raalte met hun dienstauto. Zij brachten de vrouw niet direct naar huis, maar reden naar een rustige plek in Wijhe waar de agenten op de achterbank van de auto seks hadden met de vrouw.

Niet met geweld

De rechter stelt maandag dat de vrouw niet met geweld is verkracht. "De agenten hebben de vrouw in een onzekere positie gebracht, omdat ze niet wist of ze in haar aangifte geloofd zou worden", aldus de rechtbank. 

"Het was haar woord tegen dat van twee politiemensen." Achteraf hebben de agenten nog geprobeerd een mutatierapport in het politiesysteem te vervalsen. 

Naast de gevangenisstraf moeten de agenten een schadevergoeding van 1.200 euro betalen aan het slachtoffer.