Woekerend fonteinkruid in de randmeren brengt steeds meer pleziervaartuigen in moeilijkheden.

Door de waterplanten lopen de schroeven van motorboten vast, inclusief die van de reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Blaricum.

Vooral op het Gooimeer en iets mindere mate op het Eemmeer en IJmeer is het fonteinkruid tot aan de wateroppervlakte gegroeid, meldde de KNRM zondagmiddag.

''Zo erg als deze zomer is het nog nooit geweest'', zegt de woordvoerder van de reddingsbrigade.

De afgelopen drie dagen is de KNRM meer dan 16 keer uitgevaren voor watersporters in problemen op de randmeren. In meer dan de helft van de gevallen bleken boten vastgelopen te zijn in de waterplanten, waardoor scheepsmotoren oververhit raken.

De reddingsboten konden tot tweemaal verhinderen dat een stuurloze motorboot door de wind op de basaltblokken van de Gooimeerdijk zou slaan.

oververhit

Een zeilboot raakte onbestuurbaar door waterplanten in het roer en kwam met een aanzienlijke snelheid op de dijk terecht. De reddingsboten van de KNRM hebben zelf ook last van de waterplanten en moeten regelmatig plantresten verwijderen om te voorkomen dat de motoren oververhit raken.

De KNRM zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van de watersporters. Het fonteinkruid is opgerukt tot de vaargeul. In het gebied daarbuiten is het water voor watersporters vrijwel onbegaanbaar geworden.

Maaien

De planten kunnen twee meter hoog worden. Er zijn plannen de waterplanten te maaien, maar de vraag is volgens de reddingsbrigade wie dat moet betalen.