Zowel het trein- als het wegverkeer ondervinden donderdag hinder door storingen en het warme weer in Nederland. 

Door het warme weer zijn er vandaag aanpassingen gemaakt op zeven trajecten. De NS stelt wel dat de infrastructuur kwetsbaarder is als de temperaturen zo hoog liggen.

De hitte heeft invloed op het materieel, zoals de sporen. De spoorstaven kunnen door de zon wel 70 graden worden. Ze kunnen daardoor uitzetten en dan kunnen er 'spoorspattingen' ontstaan. Dat houdt in dat de rails kunnen vervormen. Ook de kans op seinstoringen is hoger vanwege de hitte.

Bij Schiphol, Utrecht Centraal en Nijmegen moeten mensen daardoor nog rekening houden met extra reistijd. Tussen Amersfoort en Wageningen is er een seinstoring die naar verwachting rond 21.00 uur is opgelost.

Aanpassingen

De NS had donderdagochtend al aangegeven de treindiensten op een aantal sprintertrajecten aan te passen vanwege de tropische weersomstandigheden.

Het ging daarbij om de trajecten Breukelen-Utrecht-Veenendaal, Rotterdam-Vlaardingen, Rotterdam-Gouda, Den Haag-Gouda, Woerden-Utrecht en Nijmegen-Wijchen. Inmiddels geldt dat ook voor het traject Amsterdam-Uitgeest. Naar verwachting duurt dit tot ongeveer 20.00 uur donderdagavond.

Wegverkeer

De Leidsche Rijntunnel op de A2 bij Utrecht is donderdagavond volledig afgesloten geweest in zuidelijke richting vanwege een ongeval. Alle zes de rijstroken zijn dicht voor verkeer, daardoor ontstond een file van circa tien kilometer.

Ongeveer gelijk met het vrijgeven van de A2 werd de snelweg A12 juist afgesloten. Dat gebeurde tussen Gouda en Zoetermeer, in de richting van Den Haag. Volgens de eerste berichten van de ANWB is een vrachtwagen gekanteld en zijn meerdere auto's op elkaar gebotst. Het is niet bekend hoe lang de weg dicht blijft.

In het oosten van het land is het asfalt op meerdere locaties gaan smelten. Het gaat vooral om lokale wegen in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel. Die provincies proberen de overlast te voorkomen door zout te strooien.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto.

Bekijk de actuele situatie op het spoor

Alles over het zomerweer in ons dossier | Actuele weersvoorspelling