De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mocht huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn eind 2013 op non-actief zetten. 

Dit heeft de bestuursrechter in Alkmaar donderdagochtend bepaald in een procedure die weduwe Anneke Tromp tegen de inspectie had aangespannen.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte.

De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het Openbaar Ministerie (OM). Begin oktober stelde de IGZ Tromp voor zeven dagen op non-actief.

Zelfmoord

Tromp tekende daartegen bezwaar aan, korte tijd later maakte hij een einde aan zijn leven. Vanwege zijn overlijden herriep de inspectie begin 2014 de beslissing, maar volgens Anneke Tromp gebeurde dat op verkeerde gronden en had het besluit helemaal nooit mogen worden genomen. Op zoek naar eerherstel voor haar overleden man daagde zij de inspectie voor de rechter.

Die stelde donderdag dat de IGZ ''in alle redelijkheid" heeft kunnen vaststellen dat Tromp in tal van opzichten in strijd met de regels en richtlijnen heeft gehandeld.

''Hij gaf een injectie die als dodelijk kan worden beschouwd, zonder lichamelijk onderzoek vooraf, zonder toestemming van de patiënt of diens echtgenote en zonder overleg met de verpleegkundige van de thuiszorg", aldus de rechter.