Het is woensdag met 31,7 graden Celsius de warmste 1 juli sinds de officiële weermetingen in 1901. De temperatuur werd rond 14.20 uur gemeten in De Bilt.      

Daarmee is het record van het jaar 1961 gebroken. Dat meldt Weeronline woensdag. 

De verwachtig is dat het uiteindelijk 33 graden gaat worden in De Bilt. Elders in Nederland is het al warmer. Zo is de hoogste temperatuur tot nu toe gemeten in Hoek van Holland. Daar werd het 34,5 graden.

Video: Warmste 1 juli sinds begin metingen

Er worden voor de komende dagen alleen maar tropische temperaturen verwacht. Volgens Weeronline is de kans zeer groot dat er opnieuw weerrecords worden gebroken.

Het record voor de warmste 2 juli is namelijk 33,6 graden. Ook het record van de warmste juli-temperatuur van 35,7 komt de aankomende dagen in zicht. Of het absolute warmterecord van 38,6 graden wordt verbroken, is volgens Weeronline nog twijfelachtig.

Warmterecord

Warmste dag

Naar verwachting wordt zaterdag de warmste dag. Dan kan het in delen van Nederland rond de 37 graden worden. 

Het Nationale Hitteplan is sinds dinsdag in werking gesteld. Kwetsbare groepen, zoals oudere mensen en mensen met gezondheidsproblemen, worden gewaarschuwd om extra maatregelen te nemen. 

Schiphol

De start- en landingsbanen van luchthaven Schiphol worden tijdens de tropische dagen met water gekoeld. Zo wordt voorkomen dat door uitzetting beschadigingen in het asfalt ontstaan.

"Scheuren en kreukels kunnen leiden tot onveilige situaties voor het vliegverkeer. De temperatuur van de runways wordt constant in de gaten gehouden. Wordt het asfalt te warm, dan sproeien tankwagens er water overheen", legt een woordvoerder uit.

In de terminals van Schiphol staat de airconditioning maximaal en is de zonwering dicht. Is het ergens heel druk met passagiers, dan wordt water uitgedeeld.

Hondenshow

Een grote internationale hondenshow in het Limburgse dorp Echt komende zaterdag is afgelast. Dit in verband met de verwachte temperaturen, maakte de kynologenclub (KC) Roermond-Echt woensdag bekend.

Voor de Limburgia Hondenshow Echt werden ruim 1600 rashonden en vele duizenden bezoekers uit heel Europa verwacht. Maar de organisatie vindt de temperaturen zo hoog, dat het onverantwoord is om de show door te laten gaan.

"We hebben met allerlei maatregelen gekeken of we de show toch doorgang konden laten vinden", aldus het bestuur van de KC Roermond-Echt. "Maar we hebben besloten om de show niet door te laten gaan, omdat het welzijn van mens en dier bij ons bovenaan staat en we geen enkel risico willen nemen."

Parijs

Ook Frankrijk zuchtte woensdag onder de hitte. In Parijs werd een recordtemperatuur van 39,7 graden gemeten. Dat melden Franse media.

Het vorige hoofdstedelijke record stamde uit 2003, het jaar waarin in Frankrijk veel doden vielen als gevolg van de hitte. In de rest van het land sneuvelden ook records. In Dieppe, een plaats aan de kust in Noord-Frankrijk steeg het kwik tot 37,3 graden. Het werd er nog nooit eerder zo warm.

Zomerweer in Nederland

In Amsterdam genieten mensen op een originele manier van het warme weer. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Met een selfie wordt het zomerweer gevierd bij het Rijksmuseum in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Een zweefvliegtuig stijgt op vanuit Schinveld. © NU.nl/Ria Gerards
Zomerdag op de Beestenmarkt in Leiden. © NU.nl/Ton Laven
Jens van Eyk uit Maarssen viert zijn elfde verjaardag met vijftien vrienden op het water. © ANP
Luchtfoto van badgasten bij een zwembad in Baarn. Met temperaturen boven de 30 graden is het op veel plaatsen in Nederland tropisch warm. © ANP
Het is deze weken een drukte van belang op het strand van Scheveningen. © ANP
Mensen zonnebaden op de rand van de vijver op het Museumplein in Amsterdam. © ANP
Op het het strand in Groede sloeg het weer donderdagavond opeens helemaal om. © NU.nl/Karen van der Kerkhoven
Koeien trotseren in Mechelen ene zomerse regenbui. © NU.nl/Tom Block
Een bloemenveld wordt besproeid in het Brabantse Budel. © NU.nl/Ben Saanen
2 juli 2015: Zomerochtend bij Zaanse Schans. © NU.nl/Albert Bakker
Meeuwen vliegen boven het strand van Bloemendaal aan Zee. © NU.nl/René Hartkamp
Mensen aan het strand van Bloemendaal aan Zee. © NU.nl/René Hartkamp
Schapen zoeken verkoeling tegen de hitte. © NU.nl/Ben Saanen
Woensdag is gemeten als de warmste 1 juli ooit. © NU.nl/Els Bax
Leerlingen van de Kerckeboschschool delen voetenbadjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea in Zeist. © ANP
Zomerdag in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Zomerweer in Amsterdam. © NU.nl/Mo Ajammal
Een visser op de pier van Scheveningen bij avondlicht. © NUfoto
Zonnige zomerdag in Zandvoort. © NU.nl/John Dalhuijsen
Zomerse dag in Zandvoort. © NU.nl/John Dalhuijsen
Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, treedt dinsdag in werking. © NU.nl/Ton Laven
Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. © NU.nl/Ben Saanen
Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het hitteplan moet deze mensen tijdig attenderen dat er aanhoudend warm weer is voorspeld. © NU.nl/Ben Saanen
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. © NU.nl/Els Bax
Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis. © NU.nl/Ben Saanen
De mandrillen in Ouwehands Dierenpark krijgen een ijsje als verkoeling. © ANP
De giraffen in Ouwehands Dierenpark krijgen een douche als verkoeling. © ANP
Wanneer een dier onvoldoende verkoeling kan vinden, loopt het kans op verschijnselen van hittestress. © NU.nl/Els Bax
Het waterverbruik is tijdens piekmomenten met 20 tot zelfs 25 procent gestegen. © NU.nl/Els Bax
Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Hoewel heet weer in Nederland vaak gepaard gaat met onweersbuien, lijkt de kans daarop tijdens deze hittegolf niet zo groot. © NU.nl/Peter Trompetter
Volgens Verhoef komt zelfs de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten in zicht. © NU.nl/gerardos gerardos

Alles over het zomerweer in ons dossier