Het overlijden van de Arubaan Mitch Henriquez in Den Haag komt zeer waarschijnlijk door zuurstoftekort. Het is aannemelijk dat dit het gevolg is van het optreden van de politie bij zijn arrestatie afgelopen zaterdag.

Dat blijkt woensdag uit de eerste resultaten van het sectierapport.

Hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy gaf toelichting in een persconferentie met burgemeester Jozias van Aartsen en politie Den Haag over de dood van Henriquez, afgelopen weekeinde nadat hij was gearresteerd. 

Vijf agenten worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez en zijn op non-actief gesteld, aldus korpschef Paul van Musscher. De betrokken agenten zullen worden gehoord. "De agenten zijn zeer aangeslagen", zegt Musscher.

Justitie zegt geen andere verklaringen te hebben gevonden voor het zuurstoftekort. Ook zijn er geen natuurlijke oorzaken gevonden voor het overlijden van Henriquez, zo blijkt uit de eerste resultaten.

"Vooralsnog is ook niet gebleken dat er sprake was van drugs- of overmatig alcoholgebruik", zegt Nooy. Justitie spreekt van "heftige bevindingen". 

Hardhandig

Henriquez werd zaterdag tijdens het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark hardhandig aangepakt door de politie, hij overleed zondag in het ziekenhuis. 

De Rijksrecherche liet kort daarop weten onderzoek te doen naar de dood van de 42-jarige man uit Aruba. Nooy stelt tijdens de persconferentie dat Henriquez werd aangehouden nadat hij meerdere keren had geroepen een wapen bij zich te hebben. "Daarbij is geweld gebruikt, omdat hij zich verzette", aldus Nooy. 

De familie van de Arubaan is woensdag geïnformeerd over de uitkomsten en het vervolg van het onderzoek. Justitie, politie en burgemeester Van Aartsen betuigden tijdens de persconferentie hun medeleven.

De Rijksrecherche gaat verder met het onderzoek, met name het horen van getuigen en het bekijken van beelden van het incident.

Video: Bekijk beelden van de arrestatie

Henriquez overleden na arrestatie op Haags festival
Henriquez overleden na arrestatie op Haags festival

Onderweg

Het Openbaar Ministerie meldde in eerste instantie dat Henriquez onderweg naar het politie bureau onwel was geworden. 

Volgens Nooy is het eerste bericht naar buiten gebracht op basis van summiere informatie. "Dat brengt risico's met zich mee. Duidelijkheid in een heel vroeg stadium betekent afgaan op heel summiere informatie.''

Bedreigingen

De politie liet eerder op woensdag al weten dat veel agenten die niet betrokken waren bij het incident bedreigingen ontvangen. "Bedreigingen zijn ontoelaatbaar en strafbaar", aldus de politie Den Haag. 

Van Aartsen noemt het overlijden van Henriquez "tragisch en schokkend" en roept op de kalmte te bewaren in de stad. "Onze rechtsstaat werkt. Vijf agenten zijn verdachten in deze zaak en ze zijn op non-actief gesteld.''

Musscher sluit zich bij deze oproep aan. "Geen enkele gebeurtenis, hoe vervelend dan ook, is aanleiding om over te gaan tot bedreiging, plundering of vernieling. Daar is niemand bij gebaat, zeker niet de bewoners en ook niet de ondernemers van de Schilderswijk.''

Arrestaties

In de nacht van dinsdag op woensdag werden er nog elf arrestaties verricht bij ongeregeldheden in de Haagse Schilderwijk. De nacht ervoor had de politie zestien mensen opgepakt bij rellen die volgden op een demonstratie vanwege de dood van Henriquez. Volgens Van Aartsen is het motief van de relschoppers niet verdriet of boosheid om de dood van Henriquez, maar gaat het om vandalen.

Op de vraag of vermeend racisme binnen het Haagse politiekorps wellicht aanleiding kan zijn voor de relschoppers, reageert Van Aartsen afwijzend: "Racisme bestaat niet binnen het Haagse korps en ook niet binnen de Nederlandse politie.''

Het politiebureau waar maandagavond de demonstratie was, is woensdag tijdelijk gesloten 'wegens omstandigheden'.