Bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam is woensdag herdacht dat de slavernij 152 jaar geleden is afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West.

Onder anderen vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hielden een toespraak. Scholieren lazen gedichten voor en er zijn optredens van artiesten.

De officiële ceremonie begon om 12.00 uur en duurde ongeveer een uur. Na de kransleggingen door prominenten sloot rapper Typhoon de herdenking af en begon een festival op het Museumplein dat de hele avond duurt.

Anousha Nzume, die de festiviteiten woensdag leidde, riep minister Asscher op van 1 juli een nationale feestdag te maken, ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. 

Meerdere sprekers bekritiseerden Asscher en burgemeester Van der Laan, omdat te weinig zou worden gedaan om het slavernijverleden in Nederland te erkennen. Zo eisen nabestaanden al jaren formele excuses van de Staat, die dit weigert. 

Zwarte Piet

Opvallend is dat de herdenking dit jaar samenvalt met een actiedag tegen de figuur van Zwarte Piet, die door actievoerders als racistisch wordt gezien. Enkele sprekers grepen de jaarlijkse herdenking aan om te protesteren tegen Zwarte Piet. ''Ik verzet me tegen de jaarlijkse vernedering en belediging van zwarte mensen tijdens het sinterklaasfeest'', zei cultureel-maatschappelijk ondernemer Kunta Rincho.

Omringd door mededemonstranten riep hij op tot een ''geweldloos, vreedzaam en luidruchtig protest'' in aanloop en tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel eind dit jaar. ''We beginnen vandaag onze campagne om een einde te maken aan racisme tijdens het Sinterklaasfeest.''

Leden van de stichting Nederland Wordt Beter hebben woensdagochtend onder meer aangifte gedaan tegen omroep NTR en diverse winkelketens die de figuur vorig jaar toonden in reclames, zo meldt Het Parool

Ook kan op diverse politiebureaus een steunverklaring worden ondertekend. Ook op het Museumplein staat een mobiele politiepost waar zo'n verklaring tegen de figuur van Zwarte Piet kan worden getekend. 

Discussie

Asscher vermeed in zijn toespraak een verwijzing naar de actualiteit en vatte zijn verhaal in algemene bewoordingen. "We moeten het bewuste en het onbewuste racisme bestrijden. De slaven van het verleden kunnen we niet meer bevrijden, maar een toekomst in gelijkwaardigheid is een opdracht voor ons allen," aldus de minister. 

Van der Laan waarschuwde er in zijn reactie voor de discussie over het slavernijverleden niet te vermengen met het Piet-debat. "Ik laat me niet zeggen dat ik de afschaffing van Zwarte Piet niet serieus neem," aldus de burgemeester volgens het Parool.

Subsidie

Vanaf volgend jaar lijkt de subsidie voor de jaarlijkse herdenking op losse schroeven te staan. Deze zou stoppen na 2016, maar minister Jet Bussemaker van Onderwijs zei eerder dit jaar dat ze werkt aan een voorstel om de subsidie te verlengen.