Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne vordert goed. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag gezegd.

Westerbeke denkt dat hij aan het eind van het jaar resultaten van het onderzoek kan delen.

''We komen steeds dichter bij wettig en overtuigend bewijs'', zegt hij. De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat verdachten ''formeel'' zijn geïdentificeerd. Wel is er zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

Voor het OM is het scenario dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines vol Nederlanders is neergehaald met een BUK-raket het meest waarschijnlijk. Maar het is niet het enige scenario waar het OM naar kijkt. Experts zijn druk bezig met onderzoek naar alternatieve scenario's om die te kunnen staven of uit te sluiten.

Het OM kijkt bij de zoektocht naar de verdachten naar zowel ''uitvoerders als opdrachtgevers'', aldus Westerbeke. ''We proberen zo ver mogelijk te komen in de 'chain of command' (bevelsstructuur)'' zegt hij.

Gesprekken

Eerder gaf het OM door de Oekraïense veiligheidsdiensten afgeluisterde gesprekken vrij van Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, waarin over een BUK-systeem werd gesproken.

In verband met onder meer deze gesprekken is de afgelopen weken onderzoek gedaan in Oost-Oekraïne naar zendmasten en het telefoonnetwerk. In algemene zin zei Westerbeke dat er tot op heden geen sprake is geweest van gemanipuleerd bewijsmateriaal.

In het onderzoek zijn meer dan honderd getuigen gehoord. Het gaat onder meer om lokale inwoners, hulpverleners en journalisten die ter plekke geweest zijn vlak na de crash. Of er ook mensen zijn die zich misschien bedreigd voelen en zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma, wil Westerbeke niet zeggen.

Video: 'Onderzoek MH17 vordert goed'

Dik dossier

Nederland heeft van Rusland inmiddels ook een dik dossier gekregen. Daar staan alternatieve scenario's in, die worden bekeken. Nederland heeft bij Rusland een nieuw rechtshulpverzoek ingediend. Daarin wordt gevraagd om medewerking van de Russische fabrikant van de BUK-raket bij het technisch onderzoek.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn dinsdag ook op de hoogte gebracht van de stand van zaken van het onderzoek. Volgens Westerbeke krijgt hij regelmatig de vraag van nabestaanden hoe het staat met het onderzoek. ''Ze zijn begrijpelijk ongeduldig.''

Alles over de vliegramp in Oekraïne in ons dossier