Rijksambtenaren gaan zaterdag toch geen actie voeren tijdens de start van de Tour de France in Utrecht. Dat lieten de vakbonden dinsdag weten.

De ambtenaren wilden zaterdag de tijdrit dwarsbomen door 's middags op het parcours te fietsen. Ze zien daar nu van af na overleg met de gemeente Utrecht. Uit dat gesprek bleek dat er te veel obstakels zijn voor een ludieke fietstocht.

Op Schiphol gaan de acties maandag wel door. Het douanepersoneel gaat alle binnenkomende reizigers tussen 7.00 uur en 11.00 uur controleren.

Rijksambtenaren voeren sinds mei actie, omdat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) volgens de bonden niet wil luisteren naar de oproep voor een nieuwe cao.

Maandagochtend hield de douane in de Rotterdamse haven een actie. Daar werden alle vrachtwagens gecontroleerd. Dat zorgde voor lange wachtrijen. Woensdag is in de Tweede Kamer een debat over de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren.

Politie

De politieacties die zijn voorzien tijdens de Tour staan los van de acties van de rijksambtenaren.

Politiepersoneel wil zondag 5 juli de start van de tweede etappe vertragen. De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden, als verantwoordelijk minister Van der Steur niet met een beter cao-bod komt.

Video: Dit is de route van de Tour de France in Utrecht in 60 seconden