Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de Hoge Raad gevraagd om een bijna veertien jaar oude moordzaak te herzien waarbij destijds een verdachte is vrijgesproken

 Het OM wil de man uit Rotterdam alsnog veroordeeld krijgen voor de moord op een 33-jarige man, in december 2001 in Ridderkerk.

De bedrijfsleider van een filiaal van de Aldi werd doodgeschoten tijdens een overval. Van de twee verdachten die in 2002 terechtstonden voor de Rotterdamse rechtbank werd er één vrijgesproken.

De mannen, allebei uit Rotterdam, waren 20 en 27 jaar ten tijde van de fatale overval. Het slachtoffer werd in zijn kantoor neergeschoten en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De overvallers namen geen buit mee.

Wetwijziging

Het is de eerste keer dat het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam om een zogenoemde herziening ten nadele vraagt. Dat is mogelijk sinds een wetswijziging uit 2014. Het College van Procureurs-generaal heeft het verzoek om een herbeoordeling bij de Hoge Raad ingediend.

Tot aan de wetswijziging van vorig jaar was het niet mogelijk een verdachte tweemaal voor hetzelfde feit te vervolgen. Voorwaarde daarbij is wel dat in een onderzoek sprake is van nieuwe omstandigheden of een nieuwe ontwikkeling, een zogenoemd novum.

Zo'n zes jaar na de moord onderzocht het Nederlands Forensisch Insituut (NFI) 'materiaal' dat onder de nagel van het slachtoffer was gevonden. Dat gebeurde met een verbeterde techniek. Het leidde tot de conclusie dat er een kans van minder dan 1 op een miljard is dat het aangetroffen materiaal van een ander dan de vrijgesproken verdachte is, aldus het OM dinsdag.