De politie heeft zestien mensen aangehouden bij een uit de hand gelopen demonstratie maandagavond in de Schilderswijk in Den Haag.

Dat meldt de politie dinsdag.

Naar aanleiding van de dood van de door de politie gearresteerde Arubaan Mitch Henriquez, begon maandagavond een demonstratie van ongeveer driehonderd mensen, die later op de avond uit de hand liep en uitmondde in rellen.

De meeste arrestanten zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een onbekend aantal verdachten zit nog vast, aldus de politie.

Mogelijk worden nog meer mensen aangehouden, op basis van videobeelden die de politie heeft gemaakt.

In het tumult raakten een politieruiter en -paard gewond.  Zij maken het ''naar omstandigheden'' goed, aldus de politie.

Van der Steur

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) roept op de kalmte te bewaren. "Ik begrijp boosheid en emotie. Mijn oproep: bewaar kalmte en wacht onderzoek af."  De zaak moet onderzocht voordat we conclusies trekken, vindt de minister. Genoemde beelden roepen vragen op, erkende Van der Steur dinsdag.

Grimmig

De demonstratie bij het politiebureau begon met leuzen als "politie moordenaars" en de sfeer werd al snel grimmiger. De politie voerde charges uit. Agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Tientallen agenten waren op de been om te voorkomen dat het politiebureau werd bestormd.

Henriquez werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Agenten hadden een vermoeden dat hij wapens bij zich had. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Video: Zestien aanhoudingen bij rellen Den Haag

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de dood van Henriquez. Er wordt gekeken naar de doodsoorzaak en of er een verband bestaat tussen het handelen van de agenten en het overlijden van Henriquez.

Op haar website heeft de politie maandagavond een bericht gezet waarin ze ''meeleeft met de nabestaanden'' van Henriquez. ''Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek'', aldus plaatsvervangend politiechef Paul Entken eenheid Den Haag.

''Er zijn veel vragen die beantwoord moeten. Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek.'' Entken zegt verder dat het ''passend'' is dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar ''het overlijden én naar het optreden van de agenten''.