De rust is dinsdagochtend terug in de Schilderswijk in Den Haag, maar het is nog zichtbaar dat er een nacht van rellen is geweest.
 

Zo zijn er afgebroken straatstenen, bijeen geveegd glas en is er een grote brandplek midden op straat. 

Maandagavond liep een demonstratie na de dood van de door de politie opgepakte Arubaan Mitch Henriquez uit op rellen. Enkele honderden mensen waren bij politiebureau de Heemstraat op de been.

De demonstratie bij het politiebureau begon met leuzen als ''politie moordenaars´´ en de sfeer werd al snel grimmiger. De politie voerde charges uit. Agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. Tientallen agenten waren op de been om te voorkomen dat het politiebureau werd bestormd.

Video: Rellen in Schilderswijk na dood Arubaan

Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade zijn onder meer een container en een schaftkeet in brand gestoken. Elders werden ruiten van bushokjes en telefooncellen ingegooid. De politie zette ook een waterkanon en politiehonden in.

Oproep

Sommige bewoners van de Schilderswijk menen dat een hoop mensen naar de wijk waren gekomen, uit waren op rellen. Een van hen zei dinsdagochtend dat er een oproep op Facebook zou zijn geweest. ''Ze zijn gewoon komen rellen. Ik ben blij dat mijn auto nog heel is." Er waren mensen van allerlei afkomst naar de Schilderswijk gekomen.

Af en toe rijdt er een politieauto door de straten. Mensen gaan naar hun werk en wachten bij de kapotgeslagen abri´s op de bus of de tram. Sommigen maken met hun mobiele telefoon foto´s van de overblijfselen van de rellen.

Van Aartsen

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft geen goed woord over voor de hevige rellen. ''Het is een ernstige zaak. Zeker als je weet dat een politiekorps onder leiding van de politiechef op alle mogelijke fronten heeft geprobeerd de verbinding te zoeken'', zei Van Aartsen op Radio 1.

Van Aartsen zei maandagavond laat al dat hij de boosheid en frustratie begrijpt, maar geweld bij de demonstratie afkeurt.

De burgemeester wil geen conclusies trekken zolang het politie-onderzoek naar de dood van de Arubaan loopt. ''Ik kan en mag nu geen commentaar geven. Dan zou ik onzorgvuldig handelen.''

Een woordvoerster van de Haagse politie had dinsdagochtend nog geen informatie over het aantal gewonden en arrestaties tijdens de rellen.