Voor alleenstaande minderjarige slachtoffers van mensenhandel moet een aparte verblijfsregeling komen. Het belang van het kind moet meer centraal staan. 

Naast een goede bescherming van deze jonge vreemdelingen moet de opsporing en vervolging van mensenhandelaren worden verbeterd.

Dat staat in een rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen dat dinsdag verschijnt.

Elk jaar worden ongeveer 85 alleenstaande minderjarigen opgevangen van wie vermoed wordt dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. Ze lopen bovendien de kans weer opnieuw uitgebuit te worden. Sinds 2008 bestaat er voor deze kwetsbare groep een extra beveiligde opvang.

Die opvang kwam er nadat ruim honderd Nigeriaanse meisjes uit asielzoekerscentra waren verdwenen. Ze bleken naar Nederland te zijn gehaald om voor de mensenhandelaren in de prostitutie te werken.

Alleen

Minderjarige slachtoffers van mensenhandel komen vaak alleen en zonder verblijfsvergunning op Schiphol aan en gaan dan direct naar het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Volgens Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer schiet de opvang daar te kort.

De Vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moeten de slachtoffers volgens haar sneller herkennen en eerder doorverwijzen. De jonge vreemdelingen kunnen dan de bescherming krijgen waar ze recht op hebben.