Zo'n vijfhonderd betogers hebben maandagavond in Den Haag geprotesteerd tegen de gewelddadige dood van de Arubaan Mitch Henriquez. De sfeer werd in de loop van de avond zo grimmig, dat de ME besloot in te grijpen.

Tientallen agenten werden bekogeld en er werd met vuurwerk naar hen gegooid. De politie voerde daarop meerdere charges uit.

De agenten willen voorkomen dat het politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk wordt bestormd.

Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade zijn een container, een schaftkeet, een mobiel toilet en matrassen in brand gestoken. Elders zijn de ruiten van bushokjes ingegooid. De politie heeft ook een waterkanon en politiehonden ingezet.

Een politiewoordvoerder kon nog niets zeggen over aanhoudingen. De betogers gooien met stukken meubilair en belagen daarmee ook de agenten. Ook hebben ze barricades gemaakt over de volle breedte van de Heemstraat. De actievoerders gebruiken daar metershoge hekken voor. Die stonden bij bouwputten.

Het openbaar vervoer in de buurt is stilgelegd.

Onrustig

Rondom het politiebureau de Heemstraat zijn maandagavond laat op het Hobbemaplein de ruiten ingegooid van een schoenen- en kledingzaak. De politie heeft voor de winkel een busje neergezet. Toch wist een aantal relschoppers spullen uit de etalage mee te nemen.

De politie meldt om 03.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag dat de rust is wedergekeerd in Den Haag. Volgens een woordvoerder waren er nog wel mensen op straat, maar zijn er "het afgelopen uur veel minder signalen binnengekomen dat het nog onrustig is.''

Video: ME grijpt in bij betoging

'Onderzoek afwachten'

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld bij de demonstratie af, meldt Omroep West. Volgens de omroep wil de burgemeester verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

Een woordvoerster van de politie kon nog een informatie geven over het aantal gewonden en arrestanten. Boven de Schilderswijk cirkelt een politiehelikopter. De politie uit Rotterdam assisteert de Haagse agenten. De brandweer is ook in actie gekomen om een aantal brandjes te blussen. Brandweerlieden werden met stenen bekogeld.

Rustig begin

Volgens een verslaggever ter plaatse waren er in eerste instantie "een paar schreeuwers" onder de demonstranten. De betogers, die zich bij het politiebureau hadden verzameld, riepen leuzen als "Politie moordenaars!".

Later werd de sfeer agressiever. Betogers trokken met motoren zwarte sporen op het asfalt. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Niet veel later werden agenten, die een oogje in het zeil hielden buiten hun bureau, belaagd. Daarop besloot de Mobiele Eenheid (ME) een charge uit te voeren.

Onder betogers waren niet alleen Arubanen, maar ook mensen van andere etnische groepen. Demonstranten hadden vlaggen, pamfletten en T-shirts bij zich met leuzen als I love ArubaStop politiegeweld en Onbetrouwbaar ministerie.

Dood Henriquez

Henriquez werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Agenten hadden een vermoeden dat hij wapens bij zich had. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Zondag meldde het OM nog dat hij onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Maandagmiddag liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat er inmiddels meer informatie is. Zo is op beelden van de aanhouding te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.