Op het lichaam van de 42-jarige man uit Aruba die zondag overleed na zijn aanhouding in Den Haag, wordt sectie verricht.

Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez. Hij werd zaterdagavond aangehouden bij het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Henriquez verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld.

Zondag meldde het OM dat hij onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Maandagmiddag liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat er inmiddels meer informatie is.

Zo is op beelden van de aanhouding te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren. Rijksrecherche roept getuigen op zich te melden.

Video: Amateurbeelden van kort na de arrestatie

Geschokt

De dood van Henriquez roept veel reacties op. Zijn overlijden heeft ''de Arubaanse samenleving zeer geschokt'', aldus de oppositie op het eiland, de Electorale Volksbeweging (MEP). De partij eist maandag in een brief aan het Nederlandse kabinet dat er ''een diepgaand onderzoek'' komt.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft maandag gebeld met de Minister President en gevolmachtigd minister in Den Haag, Alfonso Boekhoudt. Plasterk heeft hun verzekerd ''dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden door de rijksrecherche'' naar de omstandigheden rond de dood van Henriquez. Dat onderzoek moet de gang van zaken rond Henriquez' overlijden ophelderen. Plasterk hoopt dat er snel duidelijkheid komt, aldus een verklaring van zijn ministerie.

"Onze gedachten gaan in de allereerste plaats uit naar de familie en vrienden van de heer Henriquez", reageert de  gevolmachtigde minister Boekhoudt. "Wij hebben begrip voor het verdriet van de familie en vandaar ons inzet voor een snelle en onafhankelijk onderzoek naar de feiten."

Van Aartsen

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft zijn ''innige deelneming'' betuigd aan de familie van Henriquez. Van Aartsen heeft laten weten dat hij wil dat het onderzoek naar de dood van de 42-jarige Arubaan ''zorgvuldig, kritisch, maar vooral ook snel wordt gedaan zodat er op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid is over wat zich precies heeft afgespeeld''.

De burgemeester heeft de familie aangeboden met hen te spreken. ''Ik zal hen alle hulp aanbieden voor zover die in mijn macht ligt'', aldus Van Aartsen.

Protest

Op sociale media zijn oproepen geplaatst om maandag in Den Haag te protesteren naar aanleiding van de dood van Henriquez. De demonstratie moet maandagavond om 20.30 uur plaatsvinden bij het politiebureau Heemstraat in Den Haag.

''Zoals jullie gisteren hebben vernomen is onze broeder Mitch Henriquez tijdens zijn vakantie hier in Nederland door hardhandig optreden van het Haagse politiekorps om het leven gekomen'', is in de oproep op Facebook te lezen. ''Het is aan ons de burgers om te laten weten dat we dit niet langer pikken''.