"Grijp niet naar geweld. Geweld en haat zijn niet de oplossing.’’ Dat zei Azzedine C., onder meer verdacht van ronselen voor de jihad en opruiïng, maandag tijdens een pro forma zitting in de zaak rond een aantal Haagse jihadverdachten. 

Hij richtte zich daarbij op de moslims die naar Amsterdam waren gekomen om de zaak bij te wonen, en moedigde ze aan tot een constructieve bijdrage aan de maatschappij.

''Ga in debat, ga demonstreren. Nederland is een land van mogelijkheden’’, klonk het in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam.

C. verzocht de rechter in een emotioneel betoog om hem in vrijheid te stellen. Hij zit al negen maanden vast in voorarrest op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught. ''Ik ben bereid tot de strengste vorm van huisarrest, als mijn moeder maar naar me toe kan komen.''

Kinderen

In zijn betoog stak hij fel van leer tegen het strenge regime op de terroristenafdeling. ''Ik kan mijn kinderen niet aanraken. Ik weet niet hoe mijn vrouw, mijn kinderen en mijn moeder voelen.''

Volgens C. is het niet uit te leggen aan zijn kinderen waarom hun vader in de gevangenis zit terwijl hij niets gedaan heeft en nergens voor is veroordeeld. Hij zegt dat hij het diep triest vindt ''dat dit proces in de rechtbank en niet in een debathuis plaats vindt. Het gaat over smaak, meningen, fatsoen en morele waarden’’, vindt hij, en niet over strafbare feiten.

Menselijk

C.'s advocaat, André Seebregts, was naar eigen zeggen niet op de hoogte van wat zijn cliënt zou gaan zeggen. Maar hij vindt het goed dat hij ''zijn menselijke kant'' heeft laten zien aan de rechtbank.

C. moest zijn betoog een paar keer onderbreken omdat hij overmand werd door zijn emoties.

Visitaties

De advocaten van C. en zijn medeverdachten Rudolph H., Jordi de J. en Oussama C. hebben een klacht ingediend tegen de visitaties die de verdachten moeten ondergaan elke keer dat ze naar de rechtbank gaan en daarvan terugkeren.

Ze vinden het vernederend dat ze elke keer hun lichaamsholtes moeten laten inspecteren. Daarom waren H., C. en de J. ook niet in de rechtbank maandag. Op 7 september begint de inhoudelijke behandeling van de zaak.