Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, treedt dinsdag in werking. 

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten. Eerder ging het instituut nog uit van op zijn vroegst woensdag.

Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het hitteplan moet deze mensen tijdig attenderen dat er aanhoudend warm weer is voorspeld. 

Zomerweer in Nederland

In Amsterdam genieten mensen op een originele manier van het warme weer. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Met een selfie wordt het zomerweer gevierd bij het Rijksmuseum in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Een zweefvliegtuig stijgt op vanuit Schinveld. © NU.nl/Ria Gerards
Zomerdag op de Beestenmarkt in Leiden. © NU.nl/Ton Laven
Jens van Eyk uit Maarssen viert zijn elfde verjaardag met vijftien vrienden op het water. © ANP
Luchtfoto van badgasten bij een zwembad in Baarn. Met temperaturen boven de 30 graden is het op veel plaatsen in Nederland tropisch warm. © ANP
Het is deze weken een drukte van belang op het strand van Scheveningen. © ANP
Mensen zonnebaden op de rand van de vijver op het Museumplein in Amsterdam. © ANP
Op het het strand in Groede sloeg het weer donderdagavond opeens helemaal om. © NU.nl/Karen van der Kerkhoven
Koeien trotseren in Mechelen ene zomerse regenbui. © NU.nl/Tom Block
Een bloemenveld wordt besproeid in het Brabantse Budel. © NU.nl/Ben Saanen
2 juli 2015: Zomerochtend bij Zaanse Schans. © NU.nl/Albert Bakker
Meeuwen vliegen boven het strand van Bloemendaal aan Zee. © NU.nl/René Hartkamp
Mensen aan het strand van Bloemendaal aan Zee. © NU.nl/René Hartkamp
Schapen zoeken verkoeling tegen de hitte. © NU.nl/Ben Saanen
Woensdag is gemeten als de warmste 1 juli ooit. © NU.nl/Els Bax
Leerlingen van de Kerckeboschschool delen voetenbadjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea in Zeist. © ANP
Zomerdag in Noordwijk. © NU.nl/Els Bax
Zomerweer in Amsterdam. © NU.nl/Mo Ajammal
Een visser op de pier van Scheveningen bij avondlicht. © NUfoto
Zonnige zomerdag in Zandvoort. © NU.nl/John Dalhuijsen
Zomerse dag in Zandvoort. © NU.nl/John Dalhuijsen
Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, treedt dinsdag in werking. © NU.nl/Ton Laven
Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. © NU.nl/Ben Saanen
Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het hitteplan moet deze mensen tijdig attenderen dat er aanhoudend warm weer is voorspeld. © NU.nl/Ben Saanen
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. © NU.nl/Els Bax
Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis. © NU.nl/Ben Saanen
De mandrillen in Ouwehands Dierenpark krijgen een ijsje als verkoeling. © ANP
De giraffen in Ouwehands Dierenpark krijgen een douche als verkoeling. © ANP
Wanneer een dier onvoldoende verkoeling kan vinden, loopt het kans op verschijnselen van hittestress. © NU.nl/Els Bax
Het waterverbruik is tijdens piekmomenten met 20 tot zelfs 25 procent gestegen. © NU.nl/Els Bax
Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Hoewel heet weer in Nederland vaak gepaard gaat met onweersbuien, lijkt de kans daarop tijdens deze hittegolf niet zo groot. © NU.nl/Peter Trompetter
Volgens Verhoef komt zelfs de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is gemeten in zicht. © NU.nl/gerardos gerardos

Water drinken

Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis. 

''Maar de kans op uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Daarom is het echt belangrijk dat ouderen voldoende vocht binnenkrijgen'', vult Marjolein van der Gaag van het Nationaal Ouderenfonds aan. ''Ouderen transpireren minder en hebben vaak minder dorst." Simpele maatregelen maken al een groot verschil. Via het informatienummer 0900-6080100 is advies op maat te krijgen. 

Dankzij de tips kunnen verzorgers uitdroging eerder en beter herkennen of voorkomen. Ook voor ouderen zelf wordt de hitte wat dragelijker. Uitdroging is te herkennen aan een aantal zaken, zoals donkere urine, een droog gevoel in de mond, spierkrampen en flauwvallen. Een andere controle gaat via de huid van de hand: als de huid na erin te knijpen min of meer rechtop blijft staan, is die te droog. Maar deze methode werkt volgens het fonds bij ouderen een stuk minder goed omdat hun huid minder elasticiteit heeft.

Spoorbruggen

Prorail gaat met oog op de tropische hitte, spoorbruggen waar nodig extra koelen met water. ''Spoorstaven kunnen bij hitte uitzetten. Vooral spoorbruggen moeten dan extra in te gaten worden gehouden, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten", aldus Prorail maandag.

Ook langs het spoor worden maatregelen genomen. Een vonk van een passerende trein kan brand veroorzaken in droge spoorbermen. Prorail gaat daarom tijdig maaien. En bij slijpwerkzaamheden aan de rails wordt een brandwacht ingezet. 

Video: Hitteplan: tips om het koel te houden

Verder zijn inspecteurs van het spoorbedrijf overal in het land bezig met een zogenoemde hitteschouw. Ze letten er vooral op of de stalen rails goed vastliggen in het grindbed van het spoor. Dat voorkomt uitzetting van het staal door hitte.

Tropische temperaturen

Voor de komende dagen worden tropische temperaturen verwacht in Nederland. Vanaf woensdag kan het vier dagen lang boven de 30 graden worden. 

Meteogroup verwacht dat zaterdag de warmste dag wordt bereikt. Mogelijk worden in het oosten en zuidoosten van het land zelfs temperaturen gehaald die niet eerder in Nederland zijn gemeten. Het absolute warmterecord in Nederland staat sinds 23 augustus 1944 op 38,6 graden. Lokale onweersbuien, die later deze week worden verwacht, kunnen echter nog roet in het eten gooien. 

Tour de France

Zaterdag, als de Tour de France in Utrecht van start gaat, zou het volgens verschillende weerkundigen 35 graden kunnen worden.

Van een hittegolf is volgens weerinstituut KNMI sprake als de maximumtemperatuur vijf dagen of langer op 25 graden of meer uitkomt, waarvan ten minste drie dagen 30 graden of hoger.

Bekijk het actuele weerbericht | Heeft u foto's van het zomerweer? Upload beeld via NUfoto