De Rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de aanhouding van een 42-jarige man uit Aruba in Den Haag, die daarna is overleden in het ziekenhuis. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) zondag bekendgemaakt.

De man was in Nederland op familiebezoek. Hij werd zaterdag in het Haagse Zuiderpark aangehouden bij een muziekfestival, nadat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had.

De man verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte om hem naar het politiebureau te brengen.

Verklaring

Volgens een verklaring van de Rijksrecherche is het onduidelijk wat er na de arrestatie precies gebeurde. Eerder verklaarde het Openbaar Ministerie dat de man onwel werd tijdens de rit naar het ziekenhuis. 

Op beeldmateriaal vanuit het park waar de man werd opgepakt is echter te zijn dat daar 'ook al iets aan de hand’ lijkt, zegt een woordvoerder van het OM tegenover Omroep West. ''Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.”

Getuigen

De agenten startten met reanimatie en per ambulance werd hij vervolgens in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij later overleden. 

De Rijksrecherche is op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk de aanhouding hebben gefilmd. Ook heeft de officier van justitie besloten dat er een sectie op het lichaam van de man zal worden gedaan.