Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft de politiebonden gesommeerd hun geplande vertragingsactie te annuleren tijdens de Tour-etappe volgende week zondag van Utrecht naar Neeltje Jans.

Hij heeft samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een brief naar de bonden gestuurd.

Als die geen gehoor geven aan de oproep, dan spannen Van der Steur en Aboutaleb een kort geding aan. Maandag volgt nog een gesprek over de geplande acties van de politiebonden, die strijden voor een betere cao. De bonden nemen daarna een beslissing, laten ze weten.

Deze week werd bekend dat politiemensen en rijksambtenaren gaan actievoeren tijdens de twee ritten van de Tour de France in Nederland . Zo gaat de politie zondag 5 juli een grote verkeerscontrole houden op de reclame-karavaan van de Tour de France die vooruit rijdt op de wielrenners. Dat gebeurt op de Erasmusbrug in Rotterdam.

Beter cao-bod

Een dag eerder, zaterdag 4 juli, gaan rijksambtenaren actievoeren tijdens de proloog in Utrecht door tussen 13.00 en 14.00 uur op het parcours te fietsen. Politiemensen verlenen medewerking aan die actie. De etappe in Utrecht begint om 14.00 uur.

De betrokken bonden hadden al aangekondigd dat ze hun acties om een betere cao deze zomer zouden verharden. Later zal volgens de politiebonden ook Sail Amsterdam doelwit van acties worden, als verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een beter cao-bod komt. Het politiepersoneel voert al meer dan vijftien weken actie.