Nabestaanden en andere gedupeerden van het schietdrama in Alphen aan den Rijn krijgen hun schade deels vergoed. 

Het bedrag van ruim vijf ton dat verzekeraar Nationale Nederlanden hiervoor apart heeft gezet, wordt verdeeld over zo'n honderd mensen.

Berth Groot, de vereffenaar die de namens de rechtbank is aangesteld om het geld te verdelen, heeft een bericht hierover in het AD tegenover NU.nl bevestigd. Groot heeft bekeken wie van de nabestaanden en slachtoffers daadwerkelijk in aanmerking kwamen voor de vergoeding. Van de 120 aanvragen zijn er 20 afgewezen.

De ruim vijf ton is de maximale vergoeding die Nationale Nederlanden op basis van de aansprakelijkheidsverzekering van dader Tristan van der Vlis kan uitkeren.

Dekking

Het totale schadebedrag zou uitkomen op ruim 3 miljoen euro. Maar dit geld is niet beschikbaar, omdat de verzekering van Van der Vlis niet zo'n groot bedrag dekte. Het geld wordt verdeeld op basis van een berekening die de bemiddelaar heeft gemaakt. Het verschil in hoogte hangt samen met de verwondingen en de duur en aard van de nasleep voor de diverse slachtoffers. 

Van der Vlis schoot in april 2011 zes bezoekers van winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en zichzelf dood. Zeventien mensen raakten gewond.

Aansprakelijkheid

Er loopt overigens nog een rechtszaak over schadevergoeding. Een letselschadeadvocaat uit Alphen vertegenwoordigt een aantal slachtoffers die de politie en de staat aansprakelijk willen stellen, omdat Van der Vlis geen wapenvergunning had mogen krijgen.

De rechtbank gaf de slachtoffers eerder dit jaar ongelijk, maar zij besloten in hoger beroep te gaan. De rechter stelde wel dat de politie geen wapenvergunning had mogen afgeven, omdat bekend was dat Van der Vlis gedwongen opgenomen was geweest.

De politie is niet aansprakelijk, omdat de regels die zijn overtreden volgens de rechter niet zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen schade door wapengebruik.