Tegen vijf vermeende Ajax-hooligans zijn donderdag celstraffen tot vier maanden waarvan een maand voorwaardelijk, geëist voor hun aandeel in een massale vechtpartij met aanhangers van PEC Zwolle. 

De politie verrichtte ruim veertig aanhoudingen.

De confrontatie vond plaats in de nacht van 8 op 9 november in Zwolle. Beide groepen gingen elkaar in een fietstunnel op loopafstand van het stadion van PEC met stokken, broekriemen en glaswerk te lijf.

Volgens het Openbaar Ministerie had de harde kern van beide supportersgroepen vooraf afgesproken elkaar te lijf gegaan. Circa twintig supporters van de club uit Zwolle en dertig uit Amsterdam troffen elkaar. "Ik baal ervan dat zoveel politiecapaciteit verloren gaat aan dit volstrekt nutteloze fenomeen van recreatief geweld", aldus de officier van justitie.

Trillende onderlip

Zo'n 36 fans kregen een voorstel tot een taakstraf van 100 uur en werden vrijgelaten. Vijf Ajax-supporters bleven als laatste vastzittten omdat ze al eerder met justitie in aanraking waren gekomen voor geweldsdelicten. De vier die donderdag in de rechtszaal verschenen, ontkenden deelname aan het geweld.

Ook ontkenden ze Ajax-supporters of lid van de harde kern te zijn. Volgens de officier stopte het geweld omdat de politie een arrestantenbus tussen de rivaliserende groepen wist te parkeren. Sommige van de 'fans' moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden, zei hij. "Dan zitten ze op het bureau en vragen met trillende onderlip of ik hun moeder wil bellen."

Onvoldoende informatie

Beide raadslieden van verdachten meenden dat openlijk geweld voor hun cliënten helemaal niet bewezen is. "We hebben domweg onvoldoende informatie om te zeggen dat deze heren een significante bijdrage aan het geweld leverden", zei de raadsman van het viertal.

De politie verklaarde dat ze al tot aanhoudingen overging juist ook om geweld te voorkomen. De uitspraak volgt op 9 juli.