De 53-jarige Fred B. uit Huissen is donderdag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk omdat hij zich heeft uitgegeven als arts.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zonder papieren diagnoses stelde en mensen behandelde. Ook heeft B. medicijnen verkocht en liet hij mensen soms zelfs opereren in China. Aan B. is daarom ook een verbod opgelegd om in de gezondheidszorg actief te zijn.

De rechtbank vond in totaal acht van de negen beschuldigingen bewezen. De grootste drijfveer van B. was volgens de rechtbank winstbejag.

Door zijn handelen is B. zijn gezin kwijt. De straf is zoals de officier van justitie had geëist.

Behandelingen

Meerdere personen werden door B. behandeld. Een vrouw kreeg bijvoorbeeld een onnodige borstoperatie van 60.000 euro in China omdat ze borstkanker zou hebben. B. vertelde dat er kankerwerende matjes werden geplaatst en verkocht haar vervolgens een ‘chemotherapie’ van 90.000 euro omdat ze inmiddels ook schildklierkanker zou hebben. De vrouw had echter geen kanker.

De neparts gaf de massagesalon van zijn vrouw het voorkomen van een medisch centrum. Hij noemde het een medical center, droeg een witte jas met een artsenteken en gaf zichzelf de titel 'medical doctor'. 

Medicijnen

Ook had B. talloze uit België ingevoerde medicijnen op voorraad zonder vergunning. Hij schreef deze ook voor en verkocht ze voor veel geld. Daaronder was ook het verboden afslankmiddel relacore, waarvan hij wist dat het gevaarlijk was. Ook verwijderde hij vetbulten en cystes bij mensen zonder dat hij daarvoor geschoold was.